• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BU ANLAYIŞ NASIL ÇÖZÜLECEK

23.06.2016 00:00:01

İnsanı, İnsana, İnsanla Anlatmak -2. Bölüm

- Tiyatro oyuncularında, tiyatro tutkusunun, bağımlılığının oluşmasına neler neden oluyor?

Burak Özel: Tiyatro bir tutku bir zehir ve öyle bir şey ki çilesini çektikçe içinize işliyor. Her sene burada birçok sıkıntılar yaşıyoruz. Oyun öncesinden,  oyunun çıktığı güne kadar.  Dile kolay 150 kişiyi bir arada tutmak kolay bir şey değil. Burada o kadar çok zorlanıyorlar ki bu zorlanmaları olmasaydı, belki bu kadar iyi oyunlar çıkmazdı diye düşünüyorum. Bu zorlanmalar kişide çok güçlü bir zehir etkisi oluşturuyor. Her sene “Ben seneye yapamayacağım galiba, hayır, yapamayacağım” deyip, seneye ilk kapıdan içeriye giren kişi oluyor. Çünkü ben seneye yapamayacağım diyen insan onu çekmiş, sonuna kadar çekmiş artık, yani bunalmış. O zehri almış istemeden. Gidiyor 2-3 ay kafasını dinliyor ve sonra buraya koşa koşa geliyor. Bolu’ya geldiğinde daha kalacağı yurda gitmeden, valizini sürükleyerek ilk önce buraya gelen insanları biliyorum.

 

 

-Çocuk tiyatrolarına ne zaman başladınız, okullarda çalışmalar yaptınız mı ve bu konuda bir sıkıntı yaşıyor musunuz?

Onur Yamak:2005-2006 yıllarında çocuk tiyatroları ile okullarla tanışmamız oldu. O zamanlar daha da zordu bir şeylere inandırmak. Ne gereği vardı? Çocuk tiyatrosu mu? Durumundaydı. Biz Bolu’da 10 yıldır okullara oyun yapan bir kurumuz ve hiçbir zaman olumsuz eleştiri almadık. Okul müdürlerinin arayıp bu sene ne zaman geliyorsunuz dediği birebir kostümden oyunlara kadar birlikte hareket ettiğimiz, onayların alındığı bir kurum olarak çalıştık. Bundan iki sene önce Milli eğitim liseler arası tiyatro festivali yaptı. Yıl boyunca milli eğitim müdürü, müdür yardımcıları ve şube müdürleri ile toplantılar yaptık. Ben de tiyatro grubumla ücretsiz bir oyun sahnelemeyip, onlara ayrıca kostüm ve dekor desteği verdim. Okulların içerisinde atölye çalışması yaptım, eğitim verdim. Bütün bunlar görülürken geçen yıl nisan ayında okullarda tiyatro yapılması yasaklandı ve en son 30 Martta yine yazı gönderildi. Deniyor ki: “Okullarda asla gösteri olmayacaktır.” Bu anlayış nasıl çözülecek, tiyatroyu bu çocuk nerede izleyecek, milli Eğitim bu konuda neler yapılacak? İnanın onu da bilmiyorum. Okullarda neden tiyatro salonu var bunu çözemiyorum. Bir yandan festival düzenliyorsunuz bir yandan ilkokullarda tiyatroyu yasaklıyorsunuz. Çocuklar okullarında 2tl oyun izlerken, şimdi dışarıdan gelenlere 20tl ödüyorlar.

-Bolu Bölge Tiyatro Topluluğu olarak katıldığınız festivallerle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Onur Yamak: Türkiye’de ki en büyük 2. Festival olan, 200 yakın oyunun başvurup 20 tane oyunun seçildiği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde 19.olduk. Uluslararası Denizli Tiyatro Festivali 30. ve 28.si olduk.  Hem büyük oyunumuz, hem de çocuk tiyatromuz seçilen, tek grubuz. Bir önceki yıl da çocuk tiyatromuz seçilmişti. Onlara video ve tek tek fotoğraf gönderiyoruz. Sanılıyor ki bunlar öylesine çağrıldı da gittiler. Hayır, her bir oyun Ankara Dil Tarih Hocaları tarafından inceleniyor. Ankara Dil Tarih’in ki Türkiye’nin en büyük konservatuarlarından biridir. Ankara Dil Tarih, hocalarıyla da karşılıklı konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Gerçek anlamda bir şeyler yapıyoruz ve yaptıklarımızı Bolu dışındakiler bile biliyor.  

-Bolu’da gerek kurum ve kuruluşlardan gerekse halktan destek görüyor musunuz?

Onur Yamak: Bugüne kadar gittiğimiz festivallerde ve çalışmalarımızda bize destek olan Bolu Valiliği var. Vali Yardımcısı H. Nejdet Özeroğlu Bey’in hakkını hiç ödeyemem. Kütüphaneler Haftası kapsamında Bolu İl Kütüphane Müdürü Cemil Şahiner Bey bize çok destek oldu. 2007 yılında“Kütüphaneler Haftası Kapsamında Oyunumuzu sahnelediğimizde salonda oturacak yer olmadığını gördük. Daha sonra ki yıllarda da devam etti. Kültür Merkezinin bu konuda desteğini çok gördüm. Onlar gerçekten salon noktasında bize ne yapabilinir mantığı ile bakan bir yer ve orada prova da alabiliyorum. Prova alamasam oyunların bu şekilde çıkmasının imkânı yoktu. Vekahvenin desteği bizi Ayvalığa götürdü getirdi. İl Kültür Müdürlüğünde Şube Müdürü Neriman Güner Hanımdan ve bütün bu Bahçelievler bölgesinde ki kişilerden nişanlığım var, gelinliğim var, şunu dekor olarak size verelim diye hediye olarak kostümler ve eşyalar kendiliğinden gelmeye başladı. Bize her şekilde destek verenlere buradan çok teşekkür ediyorum.

-Bolu Bölge Tiyatrosu olarak, sizleri güzel anlamda ne gibi gelişmeler bekliyor?

Onur Yamak: “Cimri” oyunumuza İstanbul’dan tiyatro eleştirmeni Ömer Şahinbaş geldi. İnanılmaz bir versiyon yapmışsınız oyuncu kaliteniz 2-3 yıl içerisinde daha da artarsa muazzam bir şey çıkar dedi. Ekim ayında da artık sır değil “Gelişen Tiyatro ödülü” bekliyorum.  Türkiye’de Anadolu tiyatrolarına ödül veren bir kurum bu. 40 şehire gidiyor ve 40 şehirdeki oyunları izliyor ve dediği şey şu: Muazzam. Bunlar kolay olmuyor. Cimri’de ki ekipte olan arkadaş buna 5-6 senesini vermiş. Ne çileler çekmişler burada. Çok sağolsunlar.

Pazartesi devam edecek

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: