• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ÜLKEM BİR DAHA HİÇ BİR ACI YAŞAMA- 2.Bölüm

31.07.2016 16:56:48

Ülkemiz, hain darbe teşebbüsüyle yaşananları ve bu olaylar karşısında halkımızın, siyasilerimizin birlikte neler yapabileceğini, tüm dünyaya gösterdi bir kez daha. Bizde nasıl bir beladan kurtulduğumuzu, hainlerin ülkemizi nasıl sardığını, bu vatanı yok etmek için planlarını nasıl hayata geçirmeye kalktıklarını gördük, duyduk, okuduk. Topyekûn millet olarak, ulus olarak, demokrasi için, vatanımız için, yarınlarımız için karşısında dimdik durduk, meydanları doldurduk ve durmaya da devam edeceğiz.

Bir tarih daha yazdı bu ülke ve yazılan diğer tarihlerimiz gibi okunacak gelecek nesillerimiz tarafından ileride. Öğrenecekler bir kez daha dedeleri, nineleri, önceki kuşaklarda olduğu gibi dimdik durdular hainlerin karşısında, vatanın birlik beraberliği için, demokrasi için. Okuyacaklar bir kez daha silahsız şekilde silahların üzerine gidişleri canları pahasına, gözlerini kırpmadan. 

Okumalıyız bizde ve geçen hafta Değerli yazarımız Erol Yıldız Bey ile başladığımız okuma konulu sohbetimizin son bölümünü bu hafta sizlerle paylaşıyorum.

-Çocuklarımız ve gençlerimiz kitap okumaktan neden uzaklaşıyor? Mesajlaşma, oyun oynama ya da sadece görsel görüntülere bakıp geçilmesi gibi nedenlerden dolayı, ellerden düşmeyen cep telefonları da bu yönüyle okuma alışkanlığını azaltıyor mu?

Erol Yıldız: Kişilerin evde tek eğlencesi bilgisayar oldu. Hatta sohbetler bile edilemez oldu. Oyun oynamaya yöneldi birçok kişi, yorgunluk, stres gibi şeyleri atmak için. Tabii ki bununda etkisi olmadı değil. Çocuklar birer fidandır benim gözümde. O fidanları doğru yola sevk edersek, okumaz diye bir şey olamaz. Bence çocuk, çocukluğunu yapmalıdır diyorum. Çocuk oyununu da oynayacak, bilgisayara da bakacak. Her türlü yapması gerekeni yapacak. Biz çocukları zorladığımız, onları aynen yarış atı gibi gördüğümüz içinde bu alışkanlık azalıyor. Onların başarısı önemli değildi, bizim başarımızı önemli kıldık. Onları sadece ders kitaplarına yoğunlaştırdık. Sosyal hayattan zorlayarak kopardık. Çocuk kitaba başlarken velisinden korkarak, kendini okuma zorunda hissederek değil, onu zevkli bir obje olarak görebilmeli. O kültürü almalı. Ondan sonra istesek de bırakmaz.

- Hem Bolu’da hem de Ege Bölgesinde yaşayan bir kişi olarak iki yer arasında sanat ve edebiyata bakışı, ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Erol Yıldız: Yazları Ege Bölgesinde geçiriyorum. Orada söyleşilerim oluyor ve ilgi oldukça büyük. Ömrümün yarısından fazlası Bolu’da geçti. Bolu’da yapılan çalışmada oluşan ilgiden çok daha fazla, müthiş derecede bir ilgi var orada. Tabi o zaman çalışma oranınız pik seviyelere ulaşıyor. Bu Ege için de bir artıdır. Bir yerde başladıktan sonra diğer yerlerde sizleri çağırıyor. Bunu sadece şahsım adına söylemiyorum, bu durum tüm yazarlar için geçerli.

-Okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda ne gibi teşvik ve destekler olabilir, neler yapılması gerekiyor?

Erol Yıldız: Kişiler her türlü eğlencelerini yapsınlar. Sevdikleri bir kitabı alarak başuçlarında bulunan etajere koysunlar. Yatma zamanında ellerine alarak okusunlar. Uykuları gelinceye kadar okusunlar. Bu birkaç sayfa da olabilir. Daha sonra bu alışkanlık haline dönüşecek ve kendiliğinden kazanılacaktır. Gazete, dergi, kitap gibi yayınları okumaya başlayacaklar. Bir diğeri de mahalli basına imkân verilmesi gerekir. Mahalli basın ülkenin gerçek basınıdır. Maliyeti ucuza gelir ve halk rahatça okumaya başlar. Yine okuma alışkanlığı için teşvik ödüllerinin de sunulduğu yarışmalar düzenlemek lazım. Sanat ve edebiyat alanlarında yarışmalar; öykü, şiir, resim gibi.

-Edebiyatla uğraşanlardan toplum adına beklentileriniz nelerdir?

Erol Yıldız: Yaptıklarımızla insanlara bir şeyler verebilmek zorundayız, buradaki en önemli amaç bu. Türkiye’de yaşayan bir sürü aydın insan var. Bunlar kahve köşelerinde ya da restoranlarda oturup anlatıyor anlatıyor ardından evine gidip yatıyor. Konuşmaları ve anlattıkları oturduğu yerde, olduğu yerde kalıyor. Bilgilerini halkla bir araya gelip paylaşsınlar, anlatsınlar.

Bu güzel sohbet için Yazarımız Erol Yıldız Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

 

Fatma Marmara

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: