• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ÇALIŞMALAR ÇİFTÇİYE IŞIK TUTARKEN, GÖLET DE SEBEN’E HAYAT VERECEK.

30.07.2017 13:01:17

Bolumuzla birlikte ilçelerinde de gerek turizm yönünden, gerek tarım yönünden gelişme ve ilerlemeler adına çok verimli çalışmalar yapılıyor, adımlar atılıyor. Bu ilçelerden biride doğal ve kültürel tarihi mirasının yanı sıra bereketli topraklara, Abant Gölü’nün 7-8 katı büyüklüğünde Seben Gölet’ine sahip Seben. Bu konular kapsamında ve burada yapılan çalışmalar, gelişmelerle ilgili Seben Belediye Başkanı Sayın Süleyman Özbağ ile yaptığımız görüşmeyi sizlerle paylaşıyorum.

-Seben hem tarımda hem de turizmde atağa geçmiş durumda. Seben’in bu doğrultuda ilerlemesi sağlanırken attığınız adımlarda nerelerden ve kimlerden destek alıyorsunuz?

Süleyman Özbağ: “Malumunuz Seben tarım ve turizm kenti olacak diye; Bolu, Bolu Belediyesi, Seben Belediyesi, Seben Kaymakamlığı, Bolu Valiliği, Bakanlıklar, milletvekillerimiz, siyasiler partiler, siyasi parti teşkilatları, partimiz, sivil toplum örgütleri, basın yani sizler hep beraber koşturuyoruz. Bir tane hedefimiz var. Ne o? Menzile ulaşmak. Menzile ulaşırken her yolu doğru, güzel adımlarla yürümek istiyoruz.”

-Menzile ulaşmada Seben Ovasına can verecek olan Seben Gölet’inin etkisi ve bu yönde ki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Süleyman Özbağ: “Seben Gölü diye, Bolu’nun denizi olan büyük bir gölümüz var. 50 milyon m³ su depoluyor. Bu 50 milyon m³ suyu Seben’de ki 40 bin dönüme yakın bir arazinin sulanması için depoluyor. Bununla ilgilide DSİ ( Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ihaleyi gerçekleştirdi. İnşallah önümüzde ki hafta da sözleşmeyi imzalıyor. Devlet hazırlıklarını bir taraftan yapıyor. Yolunu yapıyor, gölünü yapıyor, suyunu yapıyor. Bizde yerel idareler olarak, yerel siyasetçiler olarak, kendimiz halkımızla beraber, çiftçimizle beraber hazırlanmamız gerekiyor. Yerel siyasetçiler, yerel idareler hep beraber hazırlanmamız gerekiyor.”

-Tüm bu hazırlıklara başlama evresinde ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiğinizi ve ne gibi kazanımlar elde ettiğinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?

Süleyman Özbağ: “Çok uzun zamandır Bolu’muzun bu noktada ki sivil toplum örgütlerinden birisi olan Bağışçılar Vakfı Sayın Şerafettin Erbayram ve üniversitemiz (AİBÜ) ile beraber sürdürdüğümüz çalışmalarımız var. Buradan Isparta’lara kadar gittik. Çiftçilerimizle birlikte Isparta’da ki meyvecilik merkezini gezdik. Bağışçılar Vakfının önderliğinde, Seben Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Seben Kaymakamlığı olarak ve belli kazanımlar elde ettik. Kendi uygulamalarımızla oradaki uygulamaların farklılıklarını gördük. Sonucunda bir vatandaşımız bize bir bahçe tahsis etti. Bağışçılar Vakfı da gitti oradan 12 çeşit elma aldı. Orada ki elmalar bizim bahçemizde şuan, Seben Belediyesinin bakımını yaptığı, üniversitemizin önderliğinde giden bahçede, Bağışçılar Vakfının getirdiği elmaları deniyoruz. İnşallah bu sene meyveleri de olacak. “ Niye yapıyoruz bunu? Orada ki çiftçilerimiz bundan sonra elma tarımı yapacaksa hangi elmayı diksin. Seben’de ne yapması gerekiyor. Bunu gösterelim. Bunu öğretelim.”

-Geçtiğimiz günlerde ‘Seben’de Sulu Tarıma Geçişte Ürün desenini Belirleme çalıştayı’  gerçekleştirdiniz. Bu çalıştayın amacı neydi ve bu çalıştayla neler yapıldı? Bununla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Süleyman Özbağ: “Geçtiğimiz günlerde Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, Seben Belediyesi, Seben kaymakamlığı, Seben Derneği, Bağışçılar Vakfı ve Abant izzet Baysal Üniversitesi’nin müşterek koordinesinde, Seben Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir tane çalıştay yaptık. Bizim bir derdimiz var. Memleketimizle dertleniyoruz. Yarın bir gün su geldiğinde, çiftçilerimizin orada ürünü nasıl ve hangi şartlarda yapacağına dair onlara ışık olmak adına bu çalıştayı yapıyoruz. Bu çalıştay neydi? Sulu tarıma geçerken ne yapalım? Bizim toprağımız ne? Ne yapmamız lazım? Bununla ilgili bir sürü kendi dalında üst seviyelere çıkmış bilim adamı, üniversite hocalarımız Seben’e geldiler. Seben’de de bizlere misafir oldular, bizlerde o şerefe, onları misafir etme şerefine nail olduk. Bütün köyleri tek tek gezdiler. Her köyün toprak analizine baktılar. Köylerde yetişen asmasına, elmasına, sebzesine baktılar ve çok verimli bir çalıştay oldu. 2. günde üniversitemizin toplantı salonunda yine Seben halkının da katılımı ile devam etti. Ayrıca Solaklar’da ki sanat köyümüzü, kaya evlerimizi gösterdik.”

-Seben’de Sulu Tarıma Geçişte Ürün desenini Belirleme çalıştayına katılanları öğrenebilir miyiz?

Süleyman Özbağ: “Çalıştaya Seben Kaymakamı Tahir Yılmaz, Seben Belediyesi olarak bizler, Seben Derneği Başkanı Doç. Dr. Selami Eryılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Prof. Dr. Turan Karadeniz, Doç. Dr. Ferhat Muratoğlu, Doç. Dr. Muttalip Gündoğdu, Yrd. Doç. Dr. İhsan Canan, Yrd. Doç. Dr. Beyhan Kibar, Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faik Ekmel Tekintaş,  Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Şen, Siirt Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Özrenk, Seben İzzet Baysal MYO.Öğr. Gör. Faruk Çetin, Seben İzzet Baysal MYO. Öğr. Gör. Hüseyin Kırkaya, Seben İzzet Baysal MYO. Öğr. Gör. Akgül Taş, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Fahri Tefik ile Teknik Personeli Seben Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selçuk Güçbilmez ve Teknik Personeli, Dr. Yılmaz Boz katıldı. Çok güzel bir çalıştay gerçekleşti. Çok güzel döngülerle döndüler. Memnuniyet içinde ayrıldılar.”

- Sizin yaban hayatı koruma ile ilgilide bir çalışmanız vardı. Bu konuyla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Süleyman Özbağ: “Yine bizim böyle bir çalıştayımız var. Seben belediyesi ve Seben Derneğimizle, Tarım İl Müdürlüğümüzle, valiliğimizle, Bolu Belediyesi olarak ortak yürüttüğümüz bir çalıştayımız var. Doğadaki mevcut olan, yabani olan ağaçları, mevcut yerel oradaki yine o bölgeye özgü ürünlerle aşılama yapıyoruz ve onları verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Yani burada doğada, böyle dağlarda olan ahlatları armutlarla, alıçları farklı farklı bitkilerle yani aklınıza gelebilecek tüm bitkilerle ilgili aşılamalar yapıyoruz. Ha kim yiyecek? Doğada ki hayvanlar beslenecek. İnsanlar beslenecek. Yani bir işe yarayacak orada yapılan iş. Bununla ilgili de ciddi bir çalışmamız var. İl müdürlüğüne, ilçe müdürlüğüne, derneğimize, valimize bu konu ile ilgili teşekkürlerimizi arz ediyoruz.”

-Bolumuzun güzel ilçesi Seben adına yaptığınız bu çalışmalarla ilgili son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Süleyman Özbağ: “Ben burada emeği geçen başta üniversitemiz, valiliğimiz, Bolu Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Seben Derneği, Seben kaymakamlığı ve bununla ilgili Seben’de ki ziraat odaları, Seben halkına çok teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmaların inşallah ışık olmasını temenni ediyorum. Bunlar devam edecek tabii ki. Çünkü önümüzde ki, hafta sözleşme imzalandıktan sonra suyun gelişi muhtemelen 1-2 yılı bulacak. Biz bu iki yılın zarfında Seben halkını öyle bir çalışma ile bir yere getireceğiz ki su geldiğinde domates mi olacak, yonca mı olacak, mısır mı olacak, elma mı olacak, armut mu olacak yani alternatif ürün neler sunabiliriz halkımıza, kendi yerel ürünlerimizin nasıl zapt edebiliriz, onlarla ilgili ne yapmamız lazım. Bu zaman zarfında bunların hepsi çıkmış olacak. Ve inşallah oradan çıkan sonuca göre de Seben çiftçisi yönünü tayin edecek. Seben çiftçisi burada ona bir parantez açmak istiyorum. Biz gerçekten 6 tane köyümüzde damlama sulama yaptık. Avrupa Birliği ile beraber bu sürecin içinde. Bizim çiftçimiz ve köylümüz yeniliğe çok açık. Adaptasyona açık yani ne yapabiliriz hemen araştırıyor. Niye? Çünkü karnını oradan doyuruyor. Karnını oradan doyurduğu için bunlarla ilgileniyor, izliyor, gözlemliyor. Biz bununla ilgili dediğim gibi gayret göstereceğiz. Çiftçilerimize ışık olacağız. Yardımcı olacağız hep beraber. Sizde bunu dünyaya duyuracaksınız. Bu vesile ile bize böyle bir desteğiniz olacak. Köylülere desteğiniz olacak. Çiftçilere, hocalara, çalıştaya destek vermek isteyenlere, olur ya bununla ilgili çok iyi düşüncesi olan vardır, çok iyi fikri olan vardır. Bizim unuttuğumuz vardır. Onlardan da şimdiden özür diliyorum. Bize yardımcı olsunlar. Yani bizim telefonlarımız var, bizimle iletişim çok kolay. Tüm kanallarımız açık. Atladıklarımız varsa ilimizde ya da ülkemizde bize bu konuda yardım etmek isteyen varsa, biz her türlü yardımı almaya açığız. Çünkü bizim gerçekten Bolu olarak, Seben olarak bunu becermemiz gerekiyor.

Bu değerli bilgileri bizlerle paylaşan Seben Belediye Başkanı Sayın Süleyman Özbağ Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Mustafa Yılmaz  (03.08.2017 18:44:17)

    Sulak arazilerde bile seben halkı tarımı bıraktı. Bütün seben sulak arazi olsa ne yazar bu saatten sonra. . AKPnin tarım politikasının yanlışlığına güzel bir örnektir seben. .

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: