• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU BASINI ÇALIŞMALARI YERİNDE, BAŞKANDAN DİNLEDİ-1. Bölüm

06.09.2018 11:00:04

Pek çoğu Türkiye’de hatta dünyada ilk olan, birçok büyük projeleri yapıp, hayata geçirilerek dünya markası olması yönünde büyük adımlarla adeta koşturulan Bolu’da, gece gündüz demeden ekibiyle beraber bu çalışmaları yapan Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz, basın mensuplarına Bolu’da yapılan bu projeleri yerinde gösterip, bilgiler verdi.

 

Asıl amacımız Bolu’nun geleceği diyerek araçta sözlerine başlayan Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz,  belediyecilik çalışmalarının uzun ince meşakkatli bir yolda, adım adım, her şeye, herkese rağmen duruş sergileyerek yapıldığını anlatarak başladı. “Belediye başkanlığınızda hayal ettiğiniz şehri kurmak için kolunuzu sıvıyorsunuz.” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Alaaddin Yılmaz; “15 yıl önce Bolu’nun gelecek vizyonunu anlatmaya çalışmıştım.  Gelecekle ilgili Bolu tasavvufumuzu anlatmaya çalışmıştım. Orada, ana yol sistemleri üzerinde bir çalışmayı anlatmaya gayret etmiştim. Yani Bolu gelecekte ne hale geleceğini, hedefimizin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Çünkü ben 10 yıl belediye meclis üyeliğinden sonra belediye başkanı oldum. Türkiye’de benim gibi böyle şanslı belediye başkanı olan bir kişi olmayabilir.  Siz şehrinizin geleceğini düşünüyorsunuz, bir şehir hayal ediyorsunuz, Allah size de belediye başkanlığını nasip ediyor. Hayal ettiğiniz değeri kurmak için kollarınızı sıvıyorsunuz. O yıllarda tüpçüler şehrin değişik yerlerindeydi, görüntü kirliliği ve sıkıntı oluşturuyordu.” diyerek o günlerdeki verdikleri mücadeleyi ve taşındıktan sonraki sonuçtan kalınan memnuniyeti anlattı. Yine birçok görüşme neticesinde Bolu’nun alt yapısı için destek veren çimento fabrikasından bahseden Başkan Alaaddin Yılmaz; “Çimento fabrikamız, Allah razı olsun çok büyük destek verir” diye belirtti.

Başkan Alaaddin Yılmaz; “ Bizden önceki dönemde Bolu’nun içme suyu kaynaktan alınırdı. Bu kaynak takriben 300/sn. su verir ama arseniklidir. İçilmesi yasak olan sudur. Bolu bizden önce hep bu suyu içti. Bu su yetmeyince iller bankası kuyu suları açmış, kuyu sularıyla desteklenmiş ve Bolulu bu arsenikli suya mahkûm edilmiş. Bolu’nun batı ve kuzeyindeki suların tamamı İstanbul’a, doğudaki sularda Ankara’ya tahsis edilmiş. Ben bunu Tayip Bey ile olan bir toplantıda söyleyince inanamadı. Böyle bir noktadan şuan ne aşamalara geldiğimizi bilesiniz. Bunu şuan kullanma suyu olarak kullanıyoruz. Kullanma suyu dünyada gelişmiş illerde 1km. lik yerlerde ancak planlanabilmiştir. Türkiye’de kullanma suyu diye planlanmış bir düşünce bile yoktur. Bolu’nun %85 de kullanma suyu şebekesi çektiğimizi bilesiniz. Bu dünyada da tektir. Bu su park ve bahçeleri sulamada kullandığımız su, tuvalet ve camileri yıkamak için kullandığımız sudur. Dünyada da ancak gelişmiş Avrupa ülkelerinde kısa vadede arıtma tesisinden çıkan suları ancak kullanma suyu olarak tahsis eden yerler var ancak o da 1-2 km.lik mesafede lokaldir.

‘Bolu Belediyesi Hammadde Malzeme Ocağı’na’ ulaşan yolculuğumuzda araçta bilgiler paylaşmaya devam eden Başkan Alaaddin Yılmaz “Şuan Bolu Belediyesi’nin bankamatiğine gidiyorsunuz.” diyerek geçmiş yaşanmışlıkların ve anılarında yeniden hafızalarımızda canlanmasına vesile oldu. Eskiden köylerde yokluğun, yoksulluğun olduğu o dönemlerde, eşek üzerinde ya da at arabalı çerçicilere alış verişte para yerine yumurta verildiğini ve follukların da bankamatik olduğunu, folluktan alınan yumurtayla bu alışverişin sağlandığına esprisiyle değinerek, bölgenin en güçlü taş kırma eleme ve asfalt şantiyesi ile yine o bölgeden çıkan toprağında bu konuda en değerli maden olduğunu anlatıp, “Burası da Bolu Belediyesi’nin bankamatiği” diye belirtti ve ekledi.. “Bu altın değerinde bir madendir ve Bolu’nun bu bölgesi bu madenle doludur. Çimento fabrikasının hammaddesidir bu. Bu alanda çimento fabrikasının ocağıdır. Buradan aldığı malzemeyi çimento haline dönüştürür. Bolu’nun en büyük 5 tesisinden bir tanesidir. Ekonomik değer anlamında. Bu madenle kaplı alanın üzerindeki 10 cm. kalınlığındaki toprakta bile muazzam bir orman yetişmektedir. Böyle bir coğrafyada yaşadığımız için Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Bu ocaklar 40-50 yıl önce açılmış. Şimdi yeni bir ocak açılmaması gerekiyor. Burası Bolu Belediyesi’nin ocağıdır. Bolu Belediyesinin kırma eleme sistemidir. Ben belediye başkanı olduğumda burada değil, şehirdeydi burası. Şehre hammadde taşınırdı ve orada kırma yapılırdı. diye belirterek devam etti.

“Yine bu bölgede aşağıda köy hizmetlerinin eski ocağı vardır ve burası doldurulmaktadır. Burası dolduktan sonra inşallah ziraat yapacağımız alana dönüşecek. Bu alanda çalışan ekskavatör de bize aittir. En güçlü ekskavatörlerdir ve malzemeyi dinamitle çıkartma olmadan kendi çıkararak alır. Bir kepçenin aldığı malzeme 5-6,5 ton arasındadır. Türkiye’de bizden daha ucuz malzeme üretebilecek bir tesis, özel sektörde de yoktur. Bu tamamen malzemenin karakteristiği ile ilgilidir. Bize Allah böyle bir bankamatik nasip etmiş ve biz bunu şuanda sadece Bolu’nun ihtiyacı için kullanmıyoruz. Biz bölgeye hizmet edip, para kazanmak içinde kullanıyoruz.” diye belirterek, en ağır yükün taşındığı bu yolarlıda asfaltlattıklarını anlattı.

Ufuklar arasındaki fark olduğunu, bazıları günü yaşarken, bazılarının da geleceği planladığını belirterek;  “Burada bütün mesele şehrinizi seviyorsanız, şehrinizin geleceğini düşünüyorsanız ve gelecek planlıyorsanız günü yaşayan insanlarla her zaman uyumlu olamayabilirsiniz. Hiç eğrilmeden işimize devam ettiğimizi de bilesiniz.” diyerek konuşmasına devam ederken, bölgenin en büyük Bolu Belediyesi Asfalt Fabrikası ve Bolu Belediyesi Kırma Eleme Tesisine ulaştık.

Kırma Eleme Tesisinde ikili bir sistemin çalıştığını anlatan Başkan Alaaddin Yılmaz; “Bir modern kırma sistemi, birde geleneksel kırma sistemi.” diye belirterek, burada malzemenin nasıl kırılarak kullanılacak ürün haline dönüştürüldüğünün de detaylı bilgilerini paylaştı. Tüm bu çalışmalarda milimetrik maliyet hesaplarını bile düşündüklerini belirttiği tesisin şuan 20 bin ton kapasiteli olduğu ve bunun inanılmaz bir kazanım olduğu bilgisini de aktardı. Asfalt fabrikasında malzeme kırılırken çıkarttığı sıcaklığı da yine aynı yerde kullandıklarını anlatarak; “Türkiye’de en ucuz asfaltı biz üretiriz. Otomatik kırma sistemi içindeki sıcaklığını bile içerisinde değerlendirirken, depomuzda fuel oil en ucuz olduğu dönemlerde alarak maliyetleri absorbe ederiz. Aynı zamanda burayı doğalgazla ısıttığımız için maliyeti de düşürürüz. Günde rahatlıkla 3 bin ton asfaltı üretip, serebilecek bir kapasiteye sahip Bolu Belediyesi. Türkiye’de Bolu büyüklüğündeki bir belediyede, böyle bir güce ulaşmak, hayal bile değildir. Bu Bolu’nun kazanımıdır. Bolu’nun karıdır. Bolu’nun geleceğidir.

Devam edecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: