• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU DA SANATA DAİR 2.Bölüm

30.06.2014 00:00:00

Bolu Görsel sanatlar Derneği’nin kuruluşu, amacı ve hedefi nedir?

Türkiye’de de birçok yerde ressamlar birlikleri var.  Bolu da 2002 yılında Bolu Görsel Sanatlar Derneği kurulmuş. Ben 2 yıldır başkanlığını yürütüyorum. Görsel sanatlar derneklerinin amacı bu işi icra eden kişilerin dayanışma göstermesi, bir çatı altında birleşmesi. Birlikten güç doğar misali.

Amacımız ister yurtiçi, ister yurtdışı olsun sanatın önemini, saygınlığını bir şekilde yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz. Bunu da sergilerle, aktivitelerle, Seben de yaptığımız gibi çalıştaylarla, Bolu Kent Meydanında yaptığımız çalışmalarla yapabiliriz. Dernek bu kapsamda çalıştay için projeler oluşturur, başvuru da bulunur.

 Bolu Görsel sanatlar Derneği’nin faaliyetleri nelerdir?

Son iki senedir yıl sergilerimiz, çalıştay, söyleşi toplantıları yaptığımız gibi bu sergi ve çalıştayın katalogu, dergiler yani elde kalıcı belgeler oluşturduk. Bütün bunlar aynı zamanda kültürel birikimdir.

Sanatçı ruhunu besleyecek, ilham verecek ve ortaya güzel eserler çıkmasını saylayacak yeri tercih eder. Büyük şehirler bu nedenle sanatçılar için daha çok tercih edilen yerlerdir.  Burada en basit örneği ile canlı model bulmakta bile güçlük çekiliyor. Yurtiçi ile yurtdışını karşılaştırdığımız da bu tip kamburluklar yaşanıyor. Sorunları eğrisi doğrusu ile açık ifade edebilmemiz gerekiyor. Ama bazen bunu bile başaramıyoruz.

 

 

Bolu Belediyesi, Bolu Görsel sanatlar Derneği’ne destek veriyor mu?

 

Özellikle benim belirtmek istediğim bir konu bu. Bolu Belediyesi ve Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz tüm etkinliklerimizde çalışmalarımızda imkânlarını sunuyor, destek veriyor. Sanatla ilgili projelere açıklar.

Sanat adına yeni projeler veya yapılan çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Bolu Belediyesi, Bolu da resim heykel müzesi kurulması yönünde olumlu adımlar atıyor. Bu büyük bir proje ama bu yönde niyet var olması bile sevindirici ve bu konuda ki çalışmalar da başladı. Bu projenin gerçekleşmesi Bolu’muz için çok önemli.

 

Yine Bolu’muzda ki sanat adına yapılan diğer önemli bir adımda yapımı devam eden bitmesine az bir aşama kalan Sanat Köyü. Bu köyde bulunan 3 ev kamulaştırılıp kaymakamlığa devroldu. Evin birisi yeniden yapıldı, diğer ikisi aslına uygun restore edildi. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli çalıştay yapan arkadaşlarımız var. Bunlar Seben’i de programlarına aldılar. Yurtiçi yurtdışı her taraftan sanatçıların gelip kalabileceği, eserlerini çıkarabileceği doğa ile iç içe bir Sanat Köyü. Aynı zamanda bu tip organizasyonlar ilimiz ve ilçemize gelir getireceği gibi dünyaya tanıtılmasını da sağlayacak. Bolu’da ki sanatçılar içinde gidip çalışabilecekleri bir yer olacak.

Halktan, sanata ve derneğe nasıl bir destek beklersiniz?

 

Halktan beklentimiz: Bu iş her alan da olduğu gibi bir emekle ortaya çıkmaktadır. Bir meslektir. Halk olarak sanatçıya sahip çıkılabilmesi için, Bolu’muzda ve ülkemizde sanatın diğer meslekler gibi gelişmesine hizmet edebilmek için, taklit baskı reprodüksiyon yerine, özgün orijinal eser satın almaya alışması lazım. Bu konuda büyük bir eksiklik var ve zaten derneğin gelişmesi de yine buna bağlıdır.

Bu değerli bilgileri bizimle paylaşan, Bolu Görsel Sanatlar Derneği Başkanı ve AİBÜ GSF Resim Bölümü Başkanı Mehmet Alagöz Beye teşekkürlerimi sunuyorum.

Fotoğraflar: Fatma Marmara, Ümit Turpçu, Yüksel Bilgin, Yüksel Marmara

Sevgi ve saygılarımla..

  Fatma Marmara

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: