• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

NELER OLUYOR

08.10.2012 01:37:53

NELER OLUYOR

08.10.2012

Yazı dizimden sonra mutluluk içeren bir konu ile başlamak istedim bu haftaya. Ama her gün yeni bir olay ve yeni bir acı yaşanıyor.

Haftalardır anlatmakla bitiremediğim Urfa’ya şimdi de gözler top mermisi nedeni ile çevrildi. Suriye’den Akçakale ye atılan, 5 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanmasına neden olan top mermisi. Hepimizi üzüntüye ve acıya boğan bu durum sürpriz olmadı.

Daha öncede benzer olaylar yaşanmıştı, hatta uçağımız düşürülmüştü. Ama bu defa anında karşılık verilmesi bizim aciz ve güçsüz olmadığımızın ve artık sabrımızın taştığının da göstergesi oldu. Sınırdaki il, ilçe ve köylerimiz bu çatışmalardan sosyolojik, psikolojik ve fiziksel olarak da etkilenmiştir. Bu anında müdahalede hem bu yönden hem de sınır ihlalinin olmaması gerektiğinin altının çizilmesi yönünden de önemlidir.

Bolu’muzda ise yaşananlar daha bir farklı. Bir ay gibi kısa sürede, merkezinde, ilçelerinde, köylerinde oldukça fazla sayıda büyüklü, küçüklü yangınlar oldu. Daha yeni olan ve aklımızda kalanlardan bazıları;

Göynük Aşağıkınık köyünde çıkan 40 kişiyi evsiz bırakan 15 ev, 20 ahır, 16 samanlık, 14 buğday ambarının yandığı, tıpkı Kıbrıscık Çökeler Köyünde ki 4 ev, 8 ahır, 7 samanlık ile Seben ilçesi Yağma Köyündeki 7 ev, 3 ahır, 1 samanlık ve otomobil gibi. Bunlarda başka yine Göynük’te Gürpınar Köyünde 3 ev,1 samanlık, 3 ahır, 1 ambar yangını. Kıbrısçık-Deveören Köyünde 15 hektarlık orman yangını. Büyükberk Köyünde yanan iki katlı ev, 1 samanlık, 2 ahır. Mudurnu da 10 dönümlük otlakta çıkan yangın ve Hamzabey Köyünde ki orman yangını. Göynük’te Çatacık- İdrisler Köyleri arasında ki ormanda yangını ile Taşkesti- Çamyurdu Köyü yakınında ki 2 hektarlık alanı yok eden orman yangını. Bolu Karamanlı mahallesi ve Yeniakçakavak köyündeki ev yangınları,  Hisartepe de çalılıkta çıkan yangınlar gibi.

Orman Bölge Müdürlüğünün Eylül ayı ortalarında ( AA muhabirine) yaptığı açıklamada, bölgede 9 aylık süre içinde çıkan 36 orman yangınından bahsedip,  21’ inin failinin bulunduğunu belirtilmiş. Bu yangınlarda 25 hektarlık orman alanı ile 34 hektarlık bitki örtüsünün de yandığı ve genellikle ihmallerden kaynaklandığı da ifade edilmiş.

Yıldırım, rüzgâr gibi doğal nedenler arada bir olsa da daha çok insan kaynaklı nedenler etkendir. Çalı ve çöplerin temizlenmesi adına yakılan ateş, sigara izmaritinin söndürülmeden atılması, piknik sonucu mangal kömürlerinin yanar halde bırakılması, ısınmak amaçlı ya da tarla açmak adına yakılan ateş veya bırakılan cam kırıkları benzeri nedenlerden dolayı bu büyük felaket ve zararlar oluşmaktadır.

Bu bölge ağaçların, bitki örtüsünün en yoğun olduğu yer. Dolayısıyla evlerin yapısında da bolca ağaç kullanılmakta buda yangınların hızını artıran en önemli etken. Büyüklüğü ne olursa olsun önce can kurtulmuşsa, bu defa parçası mal. Zira mal canın yongasıdır. 

Geçtiğimiz hafta Karadeniz sahiline giderken de dönerken de aynı manzaraya tanık olduk. Bahçelerin, bağların, ağaçlarla kaplı alanların aralarında yakılmış ateşlere o kadar sık rastladık ki. Bağlarda yapılan yaz sonu temizliğinin bir şekli bu olmamalı. Zira o bağların içinde yakınında evlerde var. Kıvılcımlar, bir anda çıkan rüzgârla, otlara ağaçlara evlere anında sıçrar ve kontrol elden gider.

 

Yangın vanalarının bile bulunmadığı köyler var, olsa da su depoları boş. Bir yerden bir yere yardım ekibi ve aracı gelinceye kadar iş işten geçmiş ve hasarda çok büyümüş oluyor.  Bilinçli olup ormanlarımıza, yaşadığımız yere ve çevremize sahip çıkalım, koruyup, kollayalım.

Sevgi ve saygılarımla...

Fatma Marmara


İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: