
Fatma Marmara
boluexpress@hotmail.com
“Tabiatın Kalbi Bolu” konulu “Ulusal Fotoğraf Yarışması” için BOFSAD organizasyonunda yapılan Bolu “Tanıtım Gezisi” nin 3. turu oldukça yoğundu bu hafta. İlk ikisini köşemden paylaştığım yazılarımın ardından, bu hafta ve önümüzde ki 4.-5. Turlar da gördüklerimi de sizlere sunmaya devam edeceğim.

Gölcük Gölü Tabiat Parkı ile başladı bu hafta turumuz. Dev köknar, ladin ve çam ağaçlarının içinde, Aladağ’ların bağrında, dumanlı başının, göle muhteşem yansımasıyla kişiye kendini rüyada hissettiriyordu yine.
Ağaçlar her zaman ki gibi zarafetle dallarını uzatmıştı, sanki nazik bir el hoş geldiniz der gibi tokalaşmak istiyordu. Ihlamurların, alıçların düşen altın sarısı yaprakları üzerindeydi yine köknarların, ladinlerin, çamların da sanki yılbaşı için kendini süslemiş gibi.
Bolu İli Aladağlar mevkiinde bulunan Beşpınarlar Tabiat Parkı ile devam etti turumuz. Güneş yoktu ama yağmurla yıkandığından olsa gerek bir başka parlıyordu burada da doğa.
Aladağlara doğru tırmanarak aynı adı alan yaylasına ve hemen yanı başında ki yaz aylarında pembe sümbül tarzı suçiçeklerini bağrında yatıran Göksu Tabiat Parkı ve Göleti’ne geldik. İzcilik kampı bulunan bu gölette, sportif olta balıkçılığı, su sporları ve trekking yapılıyor.
Bahar aylarında sarı renkte ki çiçeklerle bezendiğinden Sarıalan Yaylası demişler sırada ki uğrak yerimiz olan bu yaylanın adına. Yolculuğumuzda durup, seyre dalıp fotoğraf karelerine aldığımız Saraycık Yaylası ise yanı başında ki göleti ile dağların ardında saklı duran muhteşem görselliği sunuyor gözlerinize.14 yayla gurubunun toplamından oluşan bu yemyeşil cennet bölge de kâgir, ahşap tek katlı evleri barındırıyor.
Benli, Kütüklü ve Köroğlu Dağları ile çevrili Dörtdivan da öğle yemeği için mola verdik. Geniş bir ovada kurulan ilçeye içinden geçen Ulusu Çayı ise daha da bir başka güzellik katmakta. Kartalları, atmacaları, kızıl şahin gibi yırtıcı kuşları barındırıyor bu ilçe.
Çam, köknar, kayın, meşe, kavak ağaçlarının bulunduğu ormanlarla çevrili, bol yağışlı bir ova da olan Gerede ilçesinin Kuru Göl, Keçi Gölü, Gerede Gölü güzelliği ile kişileri kendine çekiyor. Süzülerek akan dereleri kenarında ise daha bir başkalaşıyor doğanın melodisi. Esentepe ve Arkut Dağı bölgesinde kış sporları, kayak; yaz aylarında spor, kamp ve piknik yapabilirsiniz. Aynı zamanda Kırkpınar öncesi yağlı güreşlerin de yapıldığı yer Esentepe.
Dericilik ile ünlenmiş ilçe de tekstil, el sanatları, bakırcılık, tarım ve hayvancılıkta yapılmakta. Asar Kale, Keçi Kalesi kalıntıları, Kilise (Tüccar) Hanı, Çoğullu Köyü Kemer Köprü, Salur Köyü Köprüsü ve Mağaraları, Danişmentler Köyü Medrese Kalıntıları Aşağı Ovacık Köyü Konağı, Çalar saat ve Kulesi, Aşağı Hamam, Yıldırım Beyazıt Hamamı görülmesi gereken tarihi dokuları.
Bu haftaki son durağımız Yeniçağa Gölü ve Kuş Cenneti’nin yanı başında kurulmuş Yeniçağa ilçesiydi. Buranın torf özellikli topraklarından hariç, linyit kömürü ve zengin turba rezervleri bulunmakta. Gölbaşı, Eskiçağa, Adaköy, Çamlık, Sarayköy, Şahnalar, Hamzabey, Kuldan gibi farklı güzellikte yaylaları var. Eskiçağa Yıldırım Bayezid Camii ve Hamamı, Eskiçağa Türbesi, Eroğlu Türbesi, Şair Dertli Anıt Mezarı gezilip görülecek yerler arasındadır.
Göğü kıskandırmak istercesine daha da bir canlı maviyle bürünmüş, bu da yetmemiş yeşil rengi de katıp sularını yer yer turkuaza döndürmüş, çanak bir göl olan Yeniçağa Gölü ve Kuş Cenneti’n de 200 çeşit kuş türü ayrı ayrı poz veriyor fotoğrafçılara. 12m. Derinliğindeki sularında da Sazanı, Kereviti, Karabalığı dolaşmakta..
Haftaya turumuzun 4. Etabı ile Bolu’nun güzelliklerini anlatmaya devam edeceğim.
Sevgi ve saygılarımla…
Fatma Marmara
Fotoğraflar: Yazarımıza aittir.
Değerli yorumunuz için ben çok teşekkür ederim Fuat Bey. Selam ve saygılarımla...
Kıymetli Fatma Hanımefendi, önce selamlarımı sunarım. Her hafta yazınızı bekler oldum. Bu hafta da emek, gayret ve araştırma var. Bu nadide, zarif, eşi olmayan "edebi" çalışmalarınız nedeniyle Size çok teşekkür ederim, Sağolun efendim.






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!