• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BAL PETEĞİ SEBEN DE KÜLTÜRLERARASI SANAT - 2. Bölüm

21.10.2013 00:16:31

BAL PETEĞİ SEBEN DE KÜLTÜRLERARASI SANAT

2. Bölüm

21.10.2013

Bal peteği Bolu-Seben’de Almanya- Türkiye Kültürlerarası Sanat Projesi’nde  Kahvaltıdan sonra Solaklar Mağaralarının olduğu vadiye geldik.  İlk kez görme imkânına sahip olduğum vadi muhteşem bir görsellik sunuyordu. Solaklar Köyüne 400m uzaklıkta bulunan, M.Ö. 1200’lü yıllarda Frikyalı’lar dan kalma, Roma ve Bizans Dönemlerinde de kullanılan 4 katlı mağara evleri.

 Önce etrafın güzelliğini ve resmedeceğimiz kareyi belirleyip şövaleleri yerleştirdik. Bu arada Almanya’dan gelen sanatçılarla çat pat İngilizce ve beden dilleriyle iletişimde sağlamaya çalışıyorduk. Hepsi candan ve samimi insanlardı. Birbirlerimizin çalışmalarını izledik, fotoğraf makinelerimizi alıp birlikte etraftaki güzellikleri karelerimizde ölümsüzleştirdik. Öğle yemeklerimizi çalışma alanımızda yerken akşam yemeği için yine Vegke Kütük Evlerdeydik.

 Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz ve ekibi, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ve ekibi, Seben Kaymakam Vekili Ömer Büyükergene’nin bizleri ağırlaması, bizzat yanımızda bizimle birlikte aynı heyecanı coşkuyu yaşaması bizi daha da motive ediyordu.

Almanya – Türkiye Kültürler arası Seben çalıştayı 2. günkü proğramımız, Seben’in çevredeki önemli tarihi, doğal ve kültürel mirasımız olan yerlere yaptığımız gezilerdi. Muslar Kaya evleri ile başladı turumuz. Üzerinde peri bacası görüntüleri ve mağaralarıyla devasa kayalar duruyordu etrafımızda. Aşağıdan bakıldığında mesafe yakın görünse de hemen çıkacakmışız izlenimi verse de bizi bekleyen uzun bir yol vardı önümüzde.  Kâh merdivenlerle çıkılan, kâh kayaların, taşların yuvarlanarak kaldığı dere yatağında yürüyerek bir dönem yaşanmışlıkların olduğu, mağaraları ne olursa olsun görüp ve en tepeden Seben’in muhteşem manzarasını seyretmeye kararlıydık. Tepeye çıktığımızda gerçektende çektiğimiz zahmete kesinlikle değdiğini gördük.

Muslar Kaya Evleri (Gavur Evleri, Frik Evleri) M.Ö. 1200 yıllarında Frikler tarafından oyulduğu düşünülen, 4-5 katlı, 100-150 civarında ki evler 2 li ve 3lü odalar halinde sıralanmış. Orta Bizans Dönemi sonlarına kadar da kullanıldığı sanılmaktadır.

2. durağımız Seben Sanat Köyüydü. Yüksek bir tepede kurulmuş olan köy, Kartalkaya, Kıbrıscık, Seben dahil olmak üzere tüm çevreye hakim konumdaydı.

- Sayın Alagöz,  Sanat Köyü hakkında ki bilgileri bizlere aktarabilir misiniz?

-Mevcut inşaatı devam eden ev ile yanında ki iki evler ve alan sanat köyü projesine dahil. Ortaya atölye yapılması düşünülüyor, mevcut iki evin yıkılmadan restore edilmesi düşünülüyor. Proje başarıya ulaştığında yurtdışından, yurt içinden gelenler sanatçılar burada kalacak, çevreyi dolaşabilecek ve istediği yerde resim, heykel, fotoğraf gibi sanatını icra edebilecek.

Sanat köyünden ayrılıp, Vegke Kütük Evlerinde hazırlanıp gelen öğle yemeğimizi Seben deresinin geçtiği bir vadi de kuş sesleri eşliğinde yedik. Ardından üçüncü gezi parkurumuz olan Seben Fosil Ormana gittik. Yıllanmış ardıç ağaçları ve çam ağaçlarıyla bezenmiş ormandan yine mis gibi ardıç ve çam kokuları, kuş sesleri sarıverdi etrafımızı. Huzur veren dinlendiren bir yerdi.

Asırlar öncesinden mermerleşmiş hale gelen fosil ağaçları biran önce görmek için başladık, ormanın içinde açılmış patika yoldan ve yine ara ara yapılmış merdivenlerden ilerlemeye. İnanılır gibi değildi, bir zamanlar burada palmiyelerin, salkım söğütlerin yaşamış olduğuna şahit oluyorduk. Zaten Seben’in bereketli toprakları ve ılıman bir havası vardı. Atalarımız bilmiş ve en iyi yerlere yerleşmişti zamanında. Onlar için burası yaşanacak bir cennet olmuş aslında şimdi bile hala öyle değil mi?  

3. ve 4. Günde Solaklar Kaya Evlerinin olduğu vadide çalışmalarımız devam etti. Sanatçılar çalıştayın çok güzel geçtiğini ifade ederken,  Almanya’dan ve İstanbul’dan gelen sanatçılar da Seben ve Bolu’yu çok beğendiklerini, misafirperverlikten çok etkilendiklerini, kendilerine tahsis edilen kütük evlerden çok memnun kaldıklarını belirttiler. Artık sıra bu çalıştay da ortaya çıkan eserlerin Gülezler Konağında açılacak sergide sanatseverlerle buluşmasına gelmişti. Yine aynı coşku ve heyecanla eserlerimizi yerleştirdik. Protokolün, sanatseverlerin şeref verdiği kalabalık ve muhteşem bir açılış oldu.

AİBÜ GSF Resim Bölümü, Bölüm Başkanı ve BGSD Başkanı Doç. Mehmet Alagöz, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Bünyamin Özgültekin, Almanya Lavie  Reha. Merkezi Müdürü Rainer Gosslar, Bolu Beldiye Başkanı Alaattin Yılmaz, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ,  Seben Kaymakam Vekili Ömer Büyükergene, AİBÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gençer’in yapmış olduğu açılış konuşmalarının ardından, bir ay açık kalacak olan sergi dolaşıldı.

Son olarak Doç. Mehmet Alagözden sergi ile ilgili görüşlerini almak istedim.

-Sayın Alagöz, daha önce bu proje ile ilgili sergi nerede açıldı? Tekrar nerede açılması planlanıyor? ve Gülezler Konağında açılan sergi ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

-İlk sergimiz Almanya’daydı. 2. sergimiz Seben’de yaptığımız çalışmaların sergilenmesiyle Bolu Gülezler Konağında 11 Ekimde açıldı ve bir ay devam edecek. Bunun tabi bir dokümantasyonu, kitabı oluşacak. Daha önce Almanya’da yapılıp elde kalan eserleri buradakileri ve yapılacakları da toplayıp Hamburg da bir sergi açmayı düşünüyoruz, bununda planlaması içindeyiz.

Bu projeyi hayata geçiren, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese, bizlerle bu heyecanı paylaşan sanatseverlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgi ve saygılarımla..

 Fatma Marmara

Fotoğraflar; yazarımıza aittir.


 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: