• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ÇİLEK KOKULU EREĞLİ’DE BUGÜNDEN DÜNE DOĞRU 2.Bölüm

15.06.2015 00:00:02

Etekleri kıyıya yayılan bu dağlarda tarihi yaşanmışlıklar, tarihi zenginlikler ve bunlara bağlı birçok efsaneler de var. İşte benim de en çok sevdiğim, görmek istediğim böyle yerler ve dinlemekten zevk aldığımu bu efsaneler. Sayın Esad Kandil’in mihmandarlığında, tarihi yaşanmışlıklarını en güzel sergileyen yerlerden biri olan Acheron Vadisi’nde yan yana sıralanmış ‘Cehennemağzı Mağaraları’ydı’ ilk ziyaret ettiğimiz yer.

 

Bir fotoğraf kulübünün doğa gezisi sırasında tesadüfen bulduğu mağaralarda, yapılan kazı çalışmalarıyla Karadeniz Ereğli tarihinin M.Ö. 2500 - 2200 yıllarına kadar uzandığı belirlenmiştir. Sanatın her alana olduğu gibi yine tarihe de bir kez daha katkısı bu.

 

Ereğli merkezinde bulunan, Roma ve Bizans döneminde kullanılan 3 adet mağaradan bir tanesine, iki bölümden oluşan kilise mağarasınaydı ilk gezimiz. Hıristiyanlığın ilk yıllarında gizli ibadet merkezi olarak kullanıldığı düşünülen bu yerin içinde; sütunlar, sütun başlıkları, hayvansal ve bitkisel desenlerin olduğu mozaik döşeme ile kandil yuvaları bulunuyor.

Sırada ‘Koca Yusuf Mağarası olarak da bilinen, Heracles Mağarası’na ulaşmak için heyecan içinde yamaca sıralanmış 49 basamağı çıktık. Ardından, mağaranın havalandırma bacasından aşağıya inilen dar ve dik 28 basamaktan ürkerek, dikkatlice inip, içinde alabalıklarında yüzdüğü gölün bulunduğu alana geldik.

Rehberimizin anlattığına göre Filyos (Teion) Irmağı'nın üzerinde olan, Mitolojide Tanrı Hades’in ‘Ölüler Ülkesi’ olarak bilinen bu mağara hiçbir canlının giremediği ve ruhların çıkamadığı bir yermiş. Ölen kişi fakirse sadece ağzına, zenginse gözlerine de metal para konurmuş. Hades bu ölüleri salına bindirip yer altı mağarasına getirirmiş. Birde bu mağarada insanların girmesine, ruhlarında dışarıya çıkmasına engel olan üç başlı Kerberos adında bir köpek varmış. Kerberos’un ruhlara cehennem azabı çektirdiği düşünüldüğünden dolayı, buraya cehennem yeri demişler. 

Mitolojiye göre; Olimpos tanrıları Athena ve Hermeias, Hades'ten çaldıkları görünmezlik maskını Herakles'e (Herkül) vererek, Hades'in yeraltı Ölüler Ülkesi'ne görünmeden girmesini sağlamışlar. Buraya giren Herakles (Herkül), Kerberos'u yakalayıp, yeryüzüne çıkartmış. Bir diğer rivayete göre de mağaraya girip sağ çıkan tek kişi Orpheus’muş. Lir çalan Orpheus müziği ile dinleyenleri büyülediği gibi Kerberos’u da etkilemiş ve dışarıya çıkmasını sağlamış. Kerberos yeryüzüne çıkardığında, salyalarının toprağa döküldüğü yerlerde, zehirli bir bitki olan Akonit Otları ( Kurtboğan Otu) çıkmaya başlamış.

Burada yaşayan Mardinya (Mariandynia) halkı, Harecles’in yardımı ile savaşları kazandıklarından dolayı kentin adını Herakleia Pontika koymuşlar. Duvarlarda Kerbelos’un, Heracles’in ve Hristiyanlar döneminde de kullanıldığından, kucağında bebekle Meryem Ana’nın, yumurta sarısı ve kökboyası ile yapılmış duvar resimlerini görüyorsunuz.

Üçüncü mağaraise iki salondan meydana gelen ve birinin içinde yine göl bulunan Ayazma Mağarasıydı. Aynı zamanda burası, o dönemde yörenin su ihtiyacını karşılayan sarnıç olarak kullanılan bir mağaraymış.

 

Turumuza Ereğli Kalesi ile devam edecektik ama kale ve köyler askeri alan içinde kalıyor. Giriş de askeriyenin nizamiye kapısından yapıldığından ve bizler için önceden izin alınmadığından giremedik. Dünyanın en güvenli köyü burası olmalı diye düşünmeden geçemedim tabi. Biz de yönümüzü, Ballı Mahallesinde bulunan su kemerlerinin olduğu yere çevirdik. Belirli bir yerden sonra araçtan inip, kuş sesleri eşliğinde doğanın içinde yürüyerek yolumuza devam ettik.

Muhteşem görüntüsüyle, Antik çağda kentin su gereksinimini karşılamak üzere yapılmış olan kemerlerin büyük bir kısmı tüm görkemi ile karşımızdaydı.  Altında akan derenin sesiyle bütünleşiyordu kuşların ve ağustos böceklerinin sesleri. Doğada ki aranan huzurun adresi işte burasıydı adeta.

Tarihi yaşanmışlıkları gün ışığına çıkaran sütunlar, büstler, kitabeler, lahitler gibi birçok tarihi eserlerin sergilendiği Karadeniz Ereğli Müzesi haricinde, tarihi etrafında ki mağaralarda da görme imkânına sahip oluyorsunuz bu ilçede.

Bizleri ve ilçeye gelen tüm yerli yabancı konukları ağırlayıp en güzel misafirperverliği sunan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Hüseyin Uysal ve Sayın Esad Kandil Beylere, tüm belediye personeline teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • ESAD KANDİL  (28.06.2015 09:36:37)

    Çok teşekkür ederiz Sanatın incisi, ustası Fatma Hanıma..Renk kattınız tüm misafirlerimizle birlikte etkinliklerimize katılımınızla...Tekrar bekleriz Kdz.Ereğlimize...Daha Sağlıklı, Varlıklı, Başarılı ve mutlu bir yaşam diliyoruz...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: