• resmi ilanlar
Fuat Bayramoğlu

BOLU’DA EĞİTİM VE ÖĞRETİME GENEL BİR BAKIŞ(1)

18.08.2015 11:27:07

KISA BİR TARİHÇE

 Bolu’da her insanımızı yakından ilgilendiren çocuklarımız, gençlerimizin ve yetişkinlerimizin (yaygın ve örgün) eğitimleri, hepimizin gündeminde önemli bir yer tutuyor.  İnsanlarımız eğitime değer veriyor ve çocuklarını, gençlerini geleceğe eğitimle hazırlıyor.
İlk emri “Oku” diyen bir dinin ve kültürün mensupları olarak Eğitim, Bolu’da da her aileyi ve breyi etkiliyor ve geleceğimizi de Milli Eğitime göre sürdürüyoruz.  
Bu günlerde 2015-2016 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına az kaldı.  Okullarımız da hazırlıklarını tamamlamak üzere ve çalışmalarını sürdürüyor. 
İşte bu yazımız da hepimizi bir şekilde etkileyen Bolu’daki eğitime farklı bir açıdan birlikte bir göz atalım istedik. Eğitime bakışın, çok geniş bir açısı olmasına rağmen, kendi kulvarımızdan Bolu’da eğitimin nasıl göründüğünü bu yazımızda ifade edebildiğimiz kadar, edeceğiz.
***
Bu gün, 8.313 kilometre kare büyüklüğünde ve 284.719 kişilik nüfüsu, merkez ilçesi ile birlikte dokuz ilçeli Bolu ilimiz, 10 Ekim 1923’te il oldu. O yıllarda Maarif Müdürlüğü olarak adlandırılan Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilk müdürü Talat Bey’dir. 1951 yılına kadar Bolu Maarif Müdürlüğü olarak şimdiki Valilik binasının 2. Katında,  1979-1990 yılları arası bugünkü Sakarya Ortaokulu’nun binasında hizmet veren Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü, 1990 yılından bu tarafa da Cumhuriyet İlköğretim Okulu ek binasında hizmetini yürütmeye devam etmektedir.  Bolu Milli Eğitim Müdürlüğümüzde bir İl Milli Eğitim Müdürü, iki İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, sekiz Şube Müdürü ile İdari Hizmetler yürütülmektedir.Bunun yanında 8 İlçe Milli Eğitim Müdürü ve ekipleri de vardır. 
Cumhuriyet döneminde Bolu’da Talat Bey’den başlayıp Sayın İbrahim Çavuşoğlu’na kadar toplam 45 Milli Eğitim Müdürü görev yapmıştır.
İlimize 23.01.2014 tarihinde atanan Sayın İbrahim Çavuşoğlu, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü olarak halen bu görevini yürütmektedir.

DÜNDEN BU GÜNE KISA NOTLAR
Yıllar öncesi televizyonsuz ve sonrasındaki ilk siyah beyaz TV dönemlerindeki eğitimde İllerin başarı sıralaması yapılırken, genelde üç veya dört büyük kent Türkiye deki ilk sıralamaları alırdı.
Yabancı menşeli okullar bir şekilde sıralamaları işgal ederdi.  Hayıflanırdık.  İleriyi de tam göremez, bazen aşağılık duyguları içinde, üzülür kabullenemesek bile rakamların karşısında ezilir, susar kalırdık. Geleceğe de imkânlar nispetinde hazırlanırdık.
O zamanlar, atmış yedi vilayette sonuncu değilsek bile, ilk sıraları ele geçirdiğimiz vaki de olmamıştı.
***
Buna rağmen Bolu, okuma yarışında dar ve fakir imkânlara rağmen en iyiyi başarmak için mücadelesini sürdürdü. Ne var ki olmayan,  eksik kalan yanlarımız, olmayan bir şeyler de vardı. Bütün bunlara rağmen Bolu’da okuma potansiyeli ve gelişmişliği sürdürme kavgasında büyüme ideali vardı.
 ***
Günümüzdeki eğitim anlatışına gelinceye kadarki gelişmişlikte, başarıda ve eğitim etkinliklerinde Yüce Devletimizin imkânları ilk sırada yer alıp, göz ardı edilemez. Eğitimiz, dünya eğitiminden de ayrı düşünülemez.  Devletimizin hizmetleri sürerken, Bolu’ya Allahütealâ’nın bir ikramı olan Sayın İzzet Baysal devreye girdiğinde, İlimizde derslik sorunları bertaraf olmaya başlarken, ilk, orta ve Lise seviyesindeki okullarda da eğitimde büyük bir atak başladı.

fuat2

Rahmetli Baysalın, Bolumuza ilk kazandırdığı eser, o zamanın Bolu’da ilk koleji sayılan İzzet Baysal Anadolu Lisesi’ydi. Bu okula ilkokul 5. Sınıftan sonra gidilebiliniyordu. Bu okul ve imkânları Merkez ilçe ve Bolu’nun İlçelerini de hareketlendirdi. Hareketlilik, velileri, ilçeleri, o ilin ve ilçenin yöneticilerini ve eğitim ile ilgili yöneticileri de ciddi anlamda zorlamaya başladı.
Bu arada İlimizdeki diğer hayırseverlerimiz de buradan hürmetle analım. Sayın Yaşar Çelik,  Sayın Ali Ericek, Bolu Bağışçılar vakfı, Sayın M.H. Çevikoğlu, Sayın Mithat Dayıoğlu, Sayın Halil Nom ve diğer büyüklerimiz de de saygı ile analım.

BOLU’DA OKULLAŞMA ORANLARI

OKUL TÜRÜ

BOLU ORANLARI

TÜRKİYE ORANLARI

OKUL ÖNCESİ

%38,54

%28,03

İLKOKUL

 % 99,79

 % 99,57

ORTAOKUL

 % 96,51

 % 94,52

LİSE

 % 95,76

 % 76,65


***
Dünyadaki teknolojik değişimin ve gelişimin içinde var olma kavgası,  ülkemizde de pozitif bir yönde gelişirken,  eğitimdeki hamleler, okul ve derslik yapımları ülke genelindeki ciddi artış, her branştan öğretmen alımları, bütün ülkede eğitim adına eşit bir zemin oluşturdu.
fuat1


***
Yukarıda yazılanlarda, yer darlığımız nedeniyle ince detayları yazılamamıştır.  Daha birçok yazılması gereken  konu,  açıklama, hatırat ve kaynak,  gerekli  eksik bilgi ve yazılmayan maddelerin olduğunu biliyoruz.  Ne var ki geçmişten günümüze de yüzeysel bir hatırlatmayı da mutlaka yapmamız gerekiyordu.   Yazımızın ilerleyen bölümlerinde rakamsal değerlerde karşımıza çıkacaktır.
***
Taşımalı eğitimde de Bolu, başarılıdır. Toplam Dokuz bine yakın öğrenci taşınarak eğitimde eşitlik ilkesi gereği toplu eğitimde yapılmaktadır. Taşınan öğrencilerin öğle yemekleri verilmektedir. Geçen yıl 247 engelli öğrencimiz evlerinden alınarak okullarına taşınmış, taşınamayan öğrencilerin evlerine öğretmenler giderek planlı programlı eğitim sunulmuştur.

 

fuat

***
Milli Eğitim hizmetleri, günümüz itibari ile 81 vilayetin hemen hemen tamamının eşit şartlarda eğitim uygulayan bir sistem oldu. Ankara’daki merkezi Yönetim, planlı olarak her yere bina, okul, araç-gereç, ders kitabı, öğretmen ve müfredatını eşit olarak ulaştırıyor. Ulaştırmakla kalmayıp, metaryel olarak ta tam destekliyor.
Fatih Projesi gibi bir büyük hamleyle, dünya artık öğrencilerin karşısında sınıflarında yer almaya başladı. Öğretmenlerin çoğu da gelişmiş teknolojiyi yakinen kullanabilmekte. Bilgisayar kullanma yaşı artık okul öncesi yaş grubu öğrencilerimize indi. Bilgisayar ağı artık her insanımızın cebinde desek doğru ifade etmiş oluruz.
***.
Eğitimde eşit imkânlarla donanan illerimiz, bu çalışma ortamında,  eğitimde amaçlara doğru çalışma içinde yer almalarından ülkemiz kazandı ve kazanacaktır.  Bu inkâr edilemez bir realitedir. Seksen bir vilayetimiz ciddi bir çalışma içerisine girdiler. Buradaki başarıda belirleyici rol, o yörenin yöneticilerinin mahareti olduğu, ortaya çıkmaya başladı.
***
Bolumuzda bu sene Ortaokul seviyesinde ve Lise seviyesinde Türkiye’de hatırı sayılır dereceler yaptı.
Öyle ki,  tarihimizdeki ilkler diyebiliriz. Başarıya genelde bakarsak İlimizdeki bu ciddi yükselişin nedenlerini de bir bütün  olarak bakmakta yarar var.

 

(Yazının devamı, Yarın Gazetenizde devam edecek)  

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: