• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

GÖRÜNTÜNÜN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ PROJE-ARAVET 1.bölüm

14.09.2015 12:00:00

Hayalde miyiz, gerçekte mi? Ne kadar gerçekte, ne kadar sanaldayız? Sanal yaşam, gerçek yaşamın ne kadar içinde? 

AR- Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojinin gelişmesiyle birlikte, gerçeklikte bu teknolojilerle değişip zenginleşmekte.

Gerçek hayatta olmayan bir anı, akıllı cihazlara yüklenen ‘Artırılmış Gerçeklik’ uygulamasıyla yani bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek, gerçek görüntü üzerine bindirilmesiyle; görüyor, yaşıyor, hissediyor, istediğiniz şekilde hareket ettirebiliyorsunuz.

 

Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür ve öğretmenlerinden oluşan ekip ( İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zekeriya Öztürk, aynı okulun eski okul müdürlerinden Hasan Aksay, Elektronik Öğretmeni Mehmet Alper Akay, Elektronik Öğretmeni ve İş Güvenliği Uzmanı Murat Arıcan, Elektronik Öğretmeni Berat Uzun, Elektronik Öğretmeni ve İş Güvenliği Uzmanı Yener Yüzüak) ‘Artırılmış Gerçeklik Projelerini’ büyük bir başarıyla Avrupa ile Ülkemizde hayata geçirdi. 

Bolu’muzun değerli okulunun başarılı hocalarıylaydı bu hafta ki sohbetim. 

- Projeniz ilk ne zaman ve ne şekilde oluştu?

M. Alper AKAY:  Eski okul müdürümüz, şimdi ki İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu Bey’in olduğu zamanlarda proje fikri ortaya çıktı. 2013 yılının başlarındaydı. İbrahim Bey; bizim teknolojiye olan ilgi- alakamızı, bağımlılığımızı biliyordu. ‘Artırılmış Gerçeklik’ ile ilgili gittiği seminerlerden bir tanesinde aldığı bilgilerle ilgili olarak bizlere “Hemen bununla ilgili neler yapabiliriz?” diye sordu. Biz de “Hocam araştıralım, eğitimde nasıl kullanabiliriz, nasıl bir şeyler yapabiliriz?” dedik. Araştırma ve çalışmalarımız sonucunda ‘ARAVET’ ismini verdiğimiz projemiz ortaya çıktı. Bu projemizi İbrahim Bey’le paylaştık. “Tamam, siz yapın ben her türlü desteği sağlayacağım” dedi. Ardından hemen çalışmalarımıza başladık.

- Projenizi Uluslararası alana taşımanız ne şekilde oldu?

M. Alper AKAY:  Uluslararası alanda, bu konuda farklı siteler var. Berat Hocam projemizi oralarda paylaştı. Gelen talepleri aldık. Aldığımız talepler doğrultusunda, projede ki uygunluklarına göre de ortaklarımızı seçtik. Daha sonra şubat tatilinde projemizi yazmaya başladık. Metne döktük. Üyelerimiz, bizim yazdığımız projeyi kendi ülkelerinin ajanslarına da verdiler. Akabinde hiçbir üyemizden fire vermeden, 7 ülkeden 8 ortakla projemiz geçti.

-Projeye ortak olan ülkeler ve bu ülkelerle yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

M. Alper AKAY:  Projemiz de İspanya, Romanya, İtalya, Yunanistan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye (ülkemiz) olmak üzere toplam 7 ülkeydik. 4 tane okul, 4 tane bilişim teknoloji üzerine uzmanlığı bulunan 8 ortağımızla birlikte çalıştık. Bizim okulumuz koordinatör okuldu. Tamamen bizim yaptığımız bir şey ve onlar projemizde bize destek oldular. Görev dağılımını her şeyi biz yaptık. Onlarla birlikte bir çalışma gerçekleştirdik ama fikir aşamasından yapım aşamasına kadar her şeyde proje ekibimizin emeği var. En sonunda projemizi sonlandırdık. Ortaya da çok güzel bir şeyler çıkardık.

Murat ARICAN: Projemiz başlangıçtan bu güne kadar geçen süre içinde üç tane müdür değiştirdi. İlk başladığımızda, şu an İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan İbrahim Çavuşoğlu okul müdürümüzdü. Sonra Hasan Aksay okul müdürümüz oldu. Daha sonra Zekeriya Öztürk okul müdürümüz oldu. Sağ olsunlar, hepsi çok büyük destek oldular. İdareciler değişti ama destek hiç değişmedi.

- İlimiz adına gurur verici, başarılı bu proje, güzel bir ekip birlikteliği ile hayata geçirilmiş. Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü olarak düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?

Zekeriya ÖZTÜRK: Geçmişten gelen bir özelliğimiz. Bir adım gelene 10 adım gitme özelliğimiz bu. Göreve geldiğimde arkadaşlar çok güzel bir şekilde projelerini sergilediler. Her türlü olayda tam destek sağlamaya çalıştık bizde. Valiliğe gitmek gerekiyor, elektrik elektronik bölümü gereçleri, ses cihazı ve buna benzer çalışmalar oluyor. Bunun gibi her konuda da biz destek oluyoruz. Aynı zamanda bu 3-4 arkadaşımız İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün iş yeri uzmanlığı çalışmaları da yapıyorlar.  Hemen hemen her alanda bir çalışmamız bulunuyor ve tabi yine bu konuda da desteğimiz oluyor. Tüm bunlar da zaten dayanışma ve birliktelikle oluyor. Geldiğim günden beri aile izlenimi vermeye çalıştım ve bu izlenimle de daha güzel, başarılı gelişmeler yaşandı. Aile olduğunuzda, ailede ki dayanışma ne kadar iyi olursa, ailede ki başarılarda o ölçüde daha iyi olur.

Devam edecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: