• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

GÖRÜNTÜNÜN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ PROJE-ARAVET 2.bölüm

17.09.2015 00:00:01

Başarıyla hayata geçirdiğiniz “Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)” Projenizden bahsedebilir misiniz?

M. Alper AKAY:  Projenin içeriği “Artırılmış Gerçeklik.”  İnsanlar bir şeyleri öğrenirken 5 duyusunu kullanır. Görme, duyma, dokunma, tatma, koklama gibi.  Akıllı telefon ve tabletlere yüklenen “Artırılmış Gerçeklikle,” görme üç boyutlu olarak karşımıza çıkıyor ve görüntüye dokunabiliyorsunuz.

Berat UzunBilgisayar ortamında oluşturulmuş üç boyutlu objeleri akıllı herhangi bir cihazla gerçek hayatta anlık üç boyut kazandırıp, dokunabiliyor, Açma -kapama, büyültme küçültme yapabiliyorsunuz.

-Bu teknolojiyi eğitime ne şekilde uyguladığınızı anlatabilir misiniz?

Berat Uzun: Bizim projenin diğerlerinden farkı; teknik öğretimde örneklerinin az, hatta hiç olmaması.  2013 yılında kendi imkânlarımızla başlayıp geliştirdiğimiz bu projemizi teknik eğitime uyguladık. Teknik eğitimde, birçok elektronik cihazı anlatması zor oluyor. Bunu animasyona çevirip, bu şekilde teknolojide kullandık. Çok güzel verim aldık.

Zekeriya ÖZTÜRK:  Bu aslında bir araç. Mesela 2015 de Türkiye ye bir araba sunuldu ve bizim otomotiv bölümümüz var ama bu aracı okulumuza alıp gösterme şansımız yok diyelim.  Yağ çubuğu nereden çıkıyor, bujisi, krankı nerede? Tüm bunları kullandığımız program sayesinde, onun resmine dokunarak üç boyutlu hale getirip, bütün parçalarını bir şekilde araştırabiliyorsunuz. Bunu eğitime uygularken, dijital ortamda ve akıllı telefon sayesinde yapıyoruz.

Berat UZUN: Masanın üzerine o aracı yerleştirebiliyorum. İstediğim gibi bakabiliyorum. Aslında gerçekte öyle bir araç yok. Sadece çizim var ama telefondan ya da tabletten baktığımızda o araç tüm detayı ile orada. Müdahale edebiliyorum, birleştirebiliyorum, rengini değiştirebiliyorum. Büyültüp, küçültebiliyorum. Her şeyi yapabiliyorum.

Murat ARICAN: Telefonun onu tanıması ile başlıyor. Telefonu onun üzerine getirdiğiniz zaman işlem başlıyor. Örneğin bir dikiş makinesi; çay bardağını tanımlarım, dikiş makinesini çay bardağının üzerine oturturum.

-Projeniz hangi alanları kapsadığı ve içeriğinin ne şekilde olduğu konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Berat Uzun: Çalışmalarımız üç alanda oldu. Bunlar Elektronik alanında, Bilişim alanında ve Tekstil alanında.

Elektronik alanında: Diyodun içini görmek mümkün olmadığından, diyodun içinde meydana gelen fiziksel olayları zihinde canlandırmak öğrenciler açısından zor olmaktadır. Biz de diyodun hem doğru polarma altında hem de ters polarma altında nasıl çalıştığını öğrencilere göstermek istedik. İlk olarak diyodun içi 3D CAD programında oluşturuldu. Daha sonra oluşturulan bu 3D görseller animasyon haline getirildi. Bu animasyonlar taban kâğıtlarına oturtularak apk dosyasına atılmaya hazır hale getirildi.

Bilişim alanında: Bilgisayarın yapıtaşlarından biri olan lojik kapıları görsel hale getirmeyi uygun bulduk. Uygulamamız sayesinde öğrenciler, lojik kapıların çalışmasını canlı şekilde görerek müdahale edebilme imkânına sahip olup, bu sayede yazılım üzerinden giriş değerlerini değiştiren öğrenci, sonucu da anında görebildi. Bu amaçla ilk olarak lojik kapılar 3D CAD programında oluşturuldu. Daha sonra lojik kapıların giriş çıkışları çizildi. Çizilen bu grafikler canlı animasyon haline getirildi. Daha sonra bu animasyonlar taban kâğıtlarına oturtularak apk dosyasına atılmaya hazır hale getirildi. Yunan ortaklarımızın özel istekleri doğrultusunda ikinci bir uygulama olarak yarım ve tam toplayıcı uygulaması da oluşturuldu.

Tekstil alanında: Bobin değişimini görsel hale getirmeyi uygun bulduk. Uygulamamız sayesinde öğrenciler, dikiş makinesindeki bobin değişimini canlı şekilde görerek dikiş makinesini de inceleme imkânına sahip oldu. Bu amaçla ilk olarak dikiş makinesinin gövdesi taslak halinde 3D CAD programında oluşturuldu. Daha sonra baskı ayağı çizildi. Bobinin yerleştireceği kısım da detaylı olarak çizildikten sonra dikiş makinesi çizimi bitirildi. Daha sonra bu animasyonlar taban kâğıtlarına oturtularak apk dosyasına atılmaya hazır hale getirildi.

Devam edecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: