• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

GÖRÜNTÜNÜN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ PROJE-ARAVET 3.ve son bölüm

21.09.2015 00:00:02

-Bu teknolojinin okullara sağladığı diğer faydalar nelerdir?

Zekeriya ÖZTÜRK:  Bunun en büyük faydalarından biri, demin ki örnekte belirttiğimiz gibi otomotiv bölümünün artık o araca sahip olması gerekmiyor. Miyarlarca dolar yatırmaya gerek kalmıyor. Maliyeti azaltmış oluyorsunuz. Gelişen birçok teknoloji ile ilgili bu gibi çalışmalar konusunda okullarda eğitiminin yapılması gerekiyor. Bunu bakanlığımızın veya Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, devletimizin yapması gerekiyor.

M. Alper AKAY:   Önemli noktalardan bir tanesi de Milli Eğitim Bakanlığımızın Fatih Projesi” var. Bu projemiz “Fatih Projesi” ilede uyumlu olabilen bir proje. Ellerinde arka kameralı tablet olduğu sürece çocuklar bu projeyi her derste kullanabilecek. Beden dersinde bile. Basket atmak için potaya nasıl ulaşacak bunu ağır çekimde izleyip uygulayabilecek. Tarih dersinde “ Malazgirt Savaşını” bir anda üç boyutlu görüp o da savaşa dahil olabilecek. Ya da coğrafik bir gezide kıta, bölge, tarihi mekânları bunun tanıtımında gezebilecek. Din Kültürü dersinde sabah namazının nasıl kılındığını orada hemen görebilecek.

Murat ARICAN:  Bir de şu var ben bir tarafta duruyorum farklı bir açıdan bakıyorum. Diğer tarafta duranda farklı bir açıdan bakıyor. Vadiye herkes farklı bir tepeden bakıyormuş gibi. Normal eğitim sisteminde ben projeksiyondan yansıtırım tahtaya, 30 kişi aynı görüntüyü izler. Öğretmen nereyi istiyorsa, öğrencide orayı izler. Aynı zamanda bu sistem, öğrenciyi tehlikeden de koruyor.  Örneğin kimya laboratuarında deney yapacaksın, hiçbir malzeme kullanmadan o deneyi yapabileceksin.

-Öğrenciler üzerindeki etkileri nasıl gözlemliyorsunuz?

M. Alper AKAY:   Mekândan da bağımsızsınız. Açık lisede okuyan bir öğrenci veya diğer Öğrenciler evinde akşam dersi için kitabından hemen sayfayı açıp, cep telefonunu tuttuğunda orada ki deneyini orada görebilecek, yapabilecek. Nasıl çalıştığını görecek. Evinde ona bakarak kendisi devrelerini yapabilecek. Elektronik malzemeler yüksek rakamları buluyor ve tabii bizler bu nedenle malzeme bakımından kısıtlı imkânlara sahibiz. Bir de bugün aldığın teknolojik malzeme 2 yıl sonra eski de kalıyor. Bu proje ile teknolojiyi ve yenilikleri çok daha yakından da takipte etmiş oluyorsunuz.

-Siz bunu okulunuzda öğrencileriniz üzerinde uyguladığınızda nasıl bir fark gördünüz?

M. Alper AKAY:  Biz bu konuda öğrencilerimiz üzerinde de denemelerimizi yaptık. Nasıl başarı sağlarız diye. Çocuk normalde devre yaptığı zaman devresini yapar, tamam bitirdim der çalıştırır, ondan sonrada bir daha hiç kurcalamaz. Oğlum bakın, düğmeleri kurcalayın, bozun tekrar yapın. Yok, yapmazlar. Ama tabletle verdiğim zaman tık tık hiç susmadan neredeyse 10-15 dakika boyunca sürekli kurcalayıp durdular. Nasıl olduğunu anlamaya çalıştılar. Düğmelere basıyorlar. İhtimalleri değerlendiriyorlar, bu bir oyun gibi geliyor onlara. 

-Teknolojide ki bu değişim ve gelişimle ilgili, insanlar buna ilaveler ekleyerek daha da gelişmesini, genişletilmesini de sağlayabilecek. Sizlerin bu konuda ki görüşleriniz nelerdir?

Murat ARICAN:  Evet, bunun bir sonra ki aşaması, ileride ortak bir merkez kurulacak (server ). Diyelim ki ben bir konuyu çizdim. Üç boyutlu modelledim, oraya yükleyeceğim. Siz yaptınız siz yükleyeceksiniz, bir diğeri de yükleyecek. Oraya giren bir başkası bakacak ve bu konu varmış diyecek, kullanacak ya da ilave yapacak. Böylece bunu yapanlar fazlalaştıkça bir kitaptaki bütün konular modellenmiş olacak. Bir fotoğrafı internete okuttuğu zaman, onun karşılığında olan bilgiler neyse, onu size geri getirecek.

M. Alper AKAY:   Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda mobil yazılım öğretmenleri görevlendiriyor. Mobil yazılımın dışında öğretmenleri bu şekilde de yaz tatillerinde değerlendirebilir.  Herkes kendi branşında 1-2 tane bir şey yaptığı zaman düşünün toplanacak verileri. 20-30 tane zor olan, çocukların hayalinde canlandırmakta zorlandığı konuları koyduğumuz zaman birçok şey çözülecek. Bu okulda biz güzel bir sinerji yakaladık. Bununla birlikte güzel projeler çıkardık. Sadece elektronik alanında da değil, geçtiğimiz haftalarda yapılan Bolu’da ki bisiklet festivalini de biz organize ettik.  Tabiat derneği olarak ve yönetim kurulundayız. Ekibimiz güzel, destekçilerimiz güzel.  Bizde bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz.

Başarılarının daim olmasını diliyor bu bilgileri bizlerle paylaştıkları için Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Proje Ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

ARAVET linki (Detaylı bilgi için)

http://www.aravet-project.eu/tr.html

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: