• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLUMUZUN ALTIN YUMRUKLARI - 3.Bölüm

02.11.2015 00:00:02

 

Bolu Boks kulübünün; çalışma, proje, hedef ve diğer konularına geçmeden önce, burada yetişen, başarılı dereceler elde ederek bizleri, Bolu’muzu gururlandıran sporcularımızı daha yakından tanıyıp, onların görüş ve düşüncelerini öğrenmek istedim. Bu bölümde onlar bize, kendi dünyalarını saran bu sporu, neler yaşadıklarını, hissettiklerini, başarıya nasıl ulaştıklarını ve başarılarını anlattı.

-Hatice Çakmar bize kendini tanıtabilir misin?

Hatice Çakmar: 2000 yılında buraya geldik. Bolu Ticaret Meslek Lisesi okuyorum. 19 yaşındayım. Okula geç başladığım için 4 sene kaybım var. 18 yaşımı geçtiğim için liseye girmemde sorun çıktı. Öyle bir yasa varmış ki lisede 18 yaşından sonra okuyamıyormuşsun. Biz, Milli Eğitim Bakanı’na gittik, itiraz ettik. Bakan da bunu araştırdı, onayladı ve yaş sınırını kaldırıldı. 7 kardeşiz ve diğer üç kardeşimde bu sporla ilgileniyor.

-Boks yapmaya ne zaman başladığını ve kazandığın başarı derecelerini öğrenebilir miyiz?

Hatice Çakmar:  Boksa 2008-2009 yılında başladım. İlk maçımı Sakarya’da yaptım ve maçı aldım. Ondan sonra da zaten hep devamı geldi. Türkiye de Boks ve Kick Boksta 26 tane altın madalyam var.  Bunlardan iki tanesi Kick Boksta aldığım Türkiye 1.lerim, diğerleri ise Boksta kazandığım 1.liklerim den. 15 tane de gümüş olmak üzere, toplamda 50 ye yakın madalyam var. Isparta 2015 Türkiye Kick Boks Şampiyonası Gençler Kategorisinde, Türkiye Şampiyonu olup, Milli Takıma seçildim ve Avrupa Şampiyonasına gitme hakkı kazanıp, İspanya’nın San Sebatian Kentinde, Avrupa Gençler Kick Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.si oldum. Geçen sene Ordu Kick Boks Türkiye Şampiyonasında Türkiye 1.si olup, İtalya´da düzenlenen WAKO Dünya Şampiyonasında ilk 8’e girdim. Boksta, Şanlıurfa’da düzenlenen Gençler Şampiyonasında aldığım 2.lik derecesi ile Taylant’da düzenlenen Avrupa ve Dünya Şampiyonasına gitmeye hak kazandım ama babam beyin kanaması geçirdiği için gidemedim.

-  Bu sporları tercih etme nedenini öğrenebilir miyiz?

Hatice Çakmar: Sporu çok seviyorum.  Babam ilk başta benim bu spora gitmemi istemiyordu. Hocanın yanına gittim “Hocam ben yapmak istiyorum” dedim. Hatta ilk antrenmanımı pantolonumla yapmıştım.  Hocam yaptırdı ve “sende yetenek var” dedi. O gün, bu gündür yapıyorum. Babamda çalışmalarımda hep destek ve yardımcı oldu. Sakinleşmek, rahatlamak için bu sporları yapıyorum.

- Maç yaparken olumlu- olumsuz neler hissettiğini bizlerle paylaşabilir misin?

Hatice Çakmar: Maç yaparken olumsuz yönde hiçbir şeyim yok. Korkmuyorum. Antrenmanlarımda erkeklerle dövüşüyorum. Yeni boksa başladığım dönemde dedim ki “Ben öğretmen olacağım.” Böyle bir hedef koydum. Sonra çalışmalara başladım. İlk zamanlar var olan korkularımın hepsini yendim. Maçlarda çok hırslıyım. Hiçbir zaman pes etmiyorum. Sakatlık geçirdim, ayağımı kırdım ama yine antrenmanlarımı hiç aksatmadan yaptım. Çok neşeliyimdir, herkesi güldürürüm ama çok disiplinliyimdir. Görevimi çok dikkatli bir şekilde yapmak isterim.

 

-Hayata dair beklenti ve hedeflerini öğrenebilir miyiz?

Hatice Çakmar: Avrupa ikincisi oldum. Şimdi hedefimde Dünya var. İnşallah çok çalışıp, Dünyada da bir derece yapıp bunun ilerisini getirmek, profesyonel maçlara çıkmak istiyorum.  Kendimi daha üstün hissediyorum, çünkü diğerlerinden farklıyım. İlkokula geç başlatılmam benim için dezavantaj. 20 yaşında birisi üniversiteyi bitirirken ben 30 yaşımda bitireceğim. Ama olsun, üniversiteyi bitirip, kendi spor salonumu açmayı hedefliyorum. Kendi öğrencilerimi yetiştireceğim. Diğer bir hedefim de anneme, babama güzel bir ev almak.

-Yüksel Yaman seni tanıyabilir miyiz?

Yüksel Yaman: Bolu doğumluyum. Ağabeyim ve babam da boksör. Aileden gelen ve onlara özenerek başladığım bir spor. İlk başta babam ve ağabeyim, beni götürmüyordu. “Kızım ne işin var” diye. Götürdükten sonra da bırakmadım bir daha. Ama şimdi ailem de destek veriyor ve Bolu’da ki maçlarıma geliyorlar. Bu sene AİBÜ Beden eğitimi ve Spor Öğretmenliği’nden mezun oldum.

-Spora hangi dalda ve ne zaman başladığını öğrenebilir miyiz?

Yüksel Yaman: Spora çocuk yaşta, ilkokulda judo ile başladım. Bir yıl yaptım. Sonra boksa geçtim. Daha sonra 2009 da Kick Boksa da başladım. 6 yıl yaptım. 2011 de bıraktım. Şu anda boksa devam ediyorum ama Kick Boksa da yeniden dönmek istiyorum.

-Boks ve diğer spor dallarında ki başarılarından da bahsedebilir misin?

Yüksel Yaman: Kick Boksta Türkiye 2.ğim ve Türkiye 3.ğüm var. Boksta bu sene Şanlı Urfada Türkiye 3.sü oldum. 2015 Üniversiteler Arası Muay Thai Şampiyonasında Türkiye 2.si oldum. Üniversiteler Arası Kick Boksa katıldım onda da 2. oldum. Sambo Türkiye Şampiyonasında, Türkiye Şampiyonu oldum. Ju jitsu de iki dalda 1. oldum. Sambo da Milli Takım Sporcusuyum. Kasımda Dünya Şampiyonasına gideceğim. Toplamda 15 civarı madalyam var ve 4 tanesi altın. Almadığımda çok fazla var tabi. İller arasında küçüklere veriliyor, büyükler siz almayıverin denilince böyle almadığım çok var.

-Önünde ki hedefin ve ideallerin nelerdir?

Yüksel Yaman: Okulum bitti ve atamada olmadığı için kendimi daha çok spora verdim. Atama içinde yine çalışıyorum. Milli Sporcu olduğumuzda üniversiteye rahat girebiliyoruz ama Dünya Derecemiz olduğunda yani ilk dörde girdiğimizde ancak atanabiliyoruz. O spor da olimpikse tabii ve zaten Boks olimpik bir spor.  Çok çalışmam lazım!

Devam edecek

 

(4. bölüm Çarşamba günü)

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: