• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

UZAK DİYARLARDA VATANDAŞLARI İÇİN ÇIRPINANLAR 1.Bölüm

16.11.2015 00:00:02

Mmleketimizin güzel insanları, dünyanın neresinde olursa olsun çok güzel işlere imza atıyorlar. Bolu’da doğup, büyüyüp, Amerika’da yaşayan, orada ki Türk ailelerine destek olmayı hedeflemiş, Amerika’da Türk kültürünün tanıtılması ve yaygınlaştırılması için yürüttüğü çalışmaları ile örnek bir aile.

Daha önce yaptıkları çalışmalardan ve başarılarından ( ‘Uzak Diyarlarda Kalbi Vatanı İçin Çarpanlar’ Başlıklı yazımda) bahsetmiştim. Bu başarılı çalışmalarına yenilerini ve daha güzel gelişmeleri eklemeye devam ederlerken, çok büyük mücadelelerde verdiler. Bu amaç doğrultusunda TAFCA Derneğini kuran Nevin Bakır Hanımla görüşmemi sizlerle paylaşmak istedim.

-Yayın hayatınıza başladığınızdan günden beri hem Amerika hem de Türkiye ve Dünya gündemini bizlere taşımanızın yanı sıra, orada ki toplumu sosyal, kültürel ve psikolojik yönden de yakından gözlemleyen kişiler olarak, bizlere bu konuda neler aktarmak istersiniz?

Nevin Bakır: 3 yılı askın bir süredir dergimiz ve gazetemiz sebebiyle Türk -Amerikan toplumu ile çok yakin çalışmalar yaptık. Bu süreçte Türk toplumunda ve ailelerinde eksik olan ihtiyaçları gözlemledik. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi, hukuksal konularda yardım, sosyo kültürel ve psikolojik yönlerde destek gibi tüm bu çalışmaları Sultan Magazin yayın kuruluşumuz aracılığı ile yapıyorduk. Ama bir dernek altında yapmanın daha uygun olacağını düşündük ve bu sebeple 2015 Mayıs ayında TAFCA derneğimizi kurduk.

-TAFCA Derneği kurulmadan önce sizin Amerika’da ki kütüphaneler ve Türkçe kitaplar ile ilgili önemli tespitleriniz ve çalışmalarınız da oldu. Bu konudan bahsedebilir misiniz?

Nevin Bakır: Bölgede ki kütüphanemize gittim ve Türkçe kitap almak istedim ama olmadığını görünce çok üzüldüm. Nasıl olurda diğer ülkelerin kitapları varken, bizim kitaplarımız olmaz diye düşündüm ve oraya Türkçe kitap bırakmak istediğimi kütüphane sorumlusuna söyledim. Ama kabul edilmedi. Gerekçe ise; Türkün az olmasından dolayı talebinde az olmasıydı. Ama kafaya koymuştum ve mutlaka bizimde kitaplarımız bu raflarda yerini almalıydı. Tekrar gittim. Kendilerine; “Şu an için belki bölgeden talep az ya da yok ama kitaplar konulduktan sonra olabilir” diye söyledim. Yine “Hayır” dediler.

-Bu sorunu nasıl aştınız ve ne şekilde gelişmeler yaşadınız?

Nevin Bakır: Bu konuda üst düzeyde bir yetkiliye; “Diğer ülkelerin kitapları bu raflarda yer almışsa, bizim de kitabımızı koymak zorundasınız” deyince “Tamam denemek için getir 1 ay tutarız ama talep olmazsa kaldırırız” dediler. Asıl ve zor olan kısım ise bu kitapları rafa koysan bile bilgisayarda ki sisteme koymadıklarından ve sistemde de görülmediğinden dolayı kimse kitap olduğunu bilmeyecekti.  Bunu orada ki yetkililere söyledim çözüm alamadım ve ana merkez kütüphaneye gidip, talebimi oraya ilettim. İstemeyerekte olsa kabul ettiler. Sonra arkadaşlarımı harekete geçirdim, kendimde üç günde bir gidip kitap alıyordum. Bir yıl süren bir uğraş sonunda artık resmi olarak kitaplarımızın kütüphanedeki yerini sağlamlaştırmış olduk. Ben bunu Sultan Magazin adına ve kişisel olarak yapmıştım ama en güzel yanı, sayılı Türkün yasadığı bölgede ki bir kütüphaneye bunu kabullendirmekti. Amacım diğer kütüphanelere de bu onları örnek göstermekti.

-Bu şekilde kaç kütüphaneye kitaplar yerleşmiş oldunuz ve bundan sonra da bu çalışmalarınız ne şekilde devam edecek?

Nevin Bakır: 2 kütüphaneye bu şekilde kabul ettirdim. Simdi diğer bölgelerimizde ayni şekilde devam edeceğiz ama artık Türk -Amerikan Aile ve Kültür derneğimiz TAFCA olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine dernek olarak da kütüphanelere kitap bağışı projemiz devam ediyor. Her kategoride kitaplar koyuyoruz, halkımızın kitap bağışlarını da kabul ediyor ve bu kitaplarımızı da elimizden geldiğince bütün kütüphanelerimize ulaştırmaya devam ediyoruz.

 

Devam edecek

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • gulnaz oztas  (11.12.2015 03:43:29)

    bilmiyorum bu arkadas hangi tarihten bahsediyor ama 1986larda ben turkce kitap istiyordum ve getiriyorlardi kutuphanede turkce liste var seciyorsunuz ve gelince haber veriyorlardi ve ben n.babylon kutuphanesine britannicanin butun sayilarini ciltler halinde vermistim ve kabul edip birde tesekkur etmislerdi

  • irfan yaman  (21.11.2015 14:17:36)

    yine sevgili fatma marmara farkı, amerikada yaşamış birisi olarak orada yapılan mücadelenin ne kadar kutsal olduğunu biliyorum.. o nedenle sayın nevin hn. tulga bey genç türkler gibi dernekler insan üstü çalışmaktadır dış işlerinin yapamadığını bu gönüllü insanlar yapmakta.. hepsinin alınlarından öpmek gerek.................

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: