• resmi ilanlar
Rahmi Tamer Özçelik [email protected]

TÜRKÇEMİZ

30.05.2012 00:27:31

 

Geçenlerde elektronik posta arşivimi karıştırırken, Türkçemizin değişimi ile ilgili güzel bir örnek buldum:

1960 lar
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım. Nasıl bir edâ takınacağıma  hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra  kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm  vardı. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı  şerifleriniz hayrolsun' dedim."
1970 ler
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Ne yapacağıma karar veremedim,  heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı. Üstüme çeki düzen verdim,  kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim."
1980 ler
"Karşıma aniden çıkınca fevkalâde şaşırdım. Nitekim ne yapacağıma hüküm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm  vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı  akşamlar' dedim."
1990 lar
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Fena hâlde kal geldi yani. Ama  bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim. Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim."
2000 ler
"Abi, onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani. Oğlum bu iş bizi kasar  dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik… Sarıl oğlum dedim, bu manita senin. 'Hav ar yu  yavrum?'”
Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden… Off, ay dont nov âbi  yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..’”

*****

 

Genel olarak dil bir iletişim aracı olarak tanımlanır.

 

Dil ile insan hem kendisi, hem de kendi dışında ki insanlarla ilişki kurar ve ortak bir alan oluşturur ve o alanı yine nesilden nesile dil vasıtasıyla aktarır.

 

Dil yoluyla oluşturulan ve aktarılan bu alan kültürel alandır. Bu da millet olabilmenin olmazsa olmazlarından biridir.

 

Günümüzde Türkçe, neredeyse ana dilimiz olduğunu unutturacak ölçüde yabancı kelimelerle dolduruluyor, kendi kelimelerimiz acımasızca dışlanıyor. Her gün gündemde olanlar, halkın karşısına çıkanlar, kendisini aydın olarak tanımlamaya çalışanlar, basın yayın kuruluşları ve en önemlisi ilgi çekmeye çalışan şahıslar yabancı kelimeleri kullanmaktan oldukça mutlu görünüyorlar.

 

Çevremize baktığımızda sanki başka bir ülkede yaşıyor gibiyiz. Caddeler, sokaklar yabancı adlar nedeniyle işgal altında. İngilizce, Fransızca vs. kelimeler dükkanlara, alışveriş merkezlerine, ürünlere vb. iliştirilip ne idüğü belirsiz şekillere sokuluyor. Bunları söylerken de her kafadan bir ses çıkıyor.

 

Küreselleşme yerine globalizm, tamam yerine okey, kontrol yerine çek etme, TV’ye TiVi dedik mi kültürlü kişi oluyoruz.

 

En önemlisi de gençlerin vazgeçilmez aksesuarı olan MP3 ve MP4 lerin telaffuzu…

 

Ne diyor gençler? Em Pi  üç ya da Em Pi  Dört…

 

Yani altı kaval, üstü şeşhane…

 

Sadece gençler dese iyi…

 

Kendilerine "entel" denilen bir kısım insan, kendi diline, alfabesine yabancılaşmayı evrensellik sanıyor.

 

Gençlerin kendi dilini ikinci sınıf, yetersiz bir iletişim aracı olarak görmesi çok sakıncalı bir durumdur.

 

1930'ların Almanya'sına, tedavi için gelmiş olan Ahmet Haşim, Frankfurt penceresinden bakışlarını anlattığı “BİZE GÖRE FRANKFURT SEYAHATNAMESİ” isimli eserinde;

Bir toplulukta ahlak ve geleneklerin ne biçim değiştiğini, sözcüklerin başkalaşımında görmek gerekir.” demişti.

 

Neredeyse, ana dilimizin Türkçe, anavatanımızın Türkiye olduğunu unutuyoruz.

 

Acaba Ahmet Haşim bundan 80 yıl öncesinde bu günleri mi kastediyordu?

 

 

 

NOT   : Geçen hafta yayımlanan yazımda bahsettiğim konuya ilişkin olarak telefon ile bana ulaşarak bilgilendiren İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Dr. Hüsetin İKA’ya duyarlılığından dolayı teşekkür ederim.

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Özer  (01.06.2012 14:21:26)

    Tamer abi. Yazılarınızla ufkumuzu açıyorsunuz. Zevkle yazılarınızın devamını bekliyoruz...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: