• resmi ilanlar
Rahmi Tamer Özçelik [email protected]

ORMAN VE VETERİNER FAKÜLTELERİ

31.10.2012 00:42:59

 

Bir televizyon kanalında çok ilginç bir belgesel izledim.

Avrupa’da bir ülkeden gelen üniversite öğrencileri, uygulamalı eğitimlerini Afrika’da yapıyor, hem nazari olarak öğrendiklerini uygulamaya geçiriyorlar, hem de uygulama yaptıkları yer ile ilgili olarak bilimsel çalışma yapıyorlar, aynı zamanda da yaptıkları çalışmaları belgesel haline getirerek güzel bir arşiv ve ekonomik anlamda bir katma değer sağlıyorlardı.

Hemen Bolu aklıma geldi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi...

Yakın bir zamanda açılan İlahiyat Fakültesi…

Kendi kendime sormadan edemedim.

Acaba Bolu’nun bir İlahiyat Fakültesine ihtiyacı var mıydı?

Yaptığım araştırmada Türkiye’de yaklaşık 24 adet İlahiyat Fakültesi olduğunu öğrendim.

Sonra…

Bolu Valiliği İnternet Sitesine girdim ve bakın ne gördüm:

“Yüzölçümünün büyük bir bölümü (%64) ormanlarla kaplı olan, Abant, Yedigöller, Gölcük, Sünnet Gölü gibi 14 göl ve ayrıca: irili ufaklı 110 gölete, 320 yaylaya, 1 milli parka (Yedigöller), 7 tabiat parkına (Abant, Gölcük, Göynük Sünnet Gölü, Mudurnu Sülüklü Göl, Kıbrıscık Karagöl, Aladağ Beşpınarlar ve Göksu), 3 tabiatı koruma alanına[ Çaydurt Rüzgarlar-Akdoğan Mevkii (Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı), Kökez Atmaca Mevkii (Kökez Çok Yaşlı Köknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı), Kale Tekneci Mevkii (Kale Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı)], 2 orman içi dinlenme alanına (Çakmaklar Çamlığı, Mengen Şirinyazı), geyik, karaca ve diğer yabani hayvanların korunarak çoğaltılması amacıyla kurulan 3 yaban hayatı geliştirme sahasına (Abant, Yedigöller ve Göynük Kapı Dağı Ormanı), 3 örnek av sahasına (Yeniçağa-Gökçesu-Çaydurt Arası Sazakiçi Avlığı, Celal Acar Örnek Avlığı ve Geyik Gölü Örnek Avlığı) 1 devlet avlığına (Kavaklı Dağ Devlet Avlığı) sahip bulunan Bolu, gerçek anlamda bir doğa turizm cazibe merkezidir.”

Kendi kendime yine sordum…

Acaba Bolu’da neden bir Orman fakültesi yok?

Ülkemizin ilk ormancılık yüksek öğretim kurumu olan İ.Ü. Orman Fakültesi yanında sekiz yeni Orman Fakültesi daha açılmıştır. Bugün İstanbul, Trabzon, Isparta, Kastamonu, Bartın, Düzce, Artvin, Çankırı, Kahramanmaraş üniversitelerimizde Orman Fakültelerimizin Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinde yaklaşık 11000 öğrenci lisans ve lisansüstü öğrenim görmektedir.Bir yenisi de Karabük’te açılmak üzeredir.

Şunu söyleyebilirler…

Düzce’de Orman fakültesi varken, Bolu’da böyle bir Fakülte gereksiz olabilirdi.

Aslında çok doğru bir yaklaşım, ama Sakarya’da, Ankara’da İlahiyat fakültesi varken Bolu’ya İlahiyat Fakültesi çok mu elzemdi?

 

*****

Şimdi de gelelim Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı “BOLU İLİ 2010 İKTİSADİ RAPORU” na  

Bolu, Türkiye genelinden farklı bir görüntüye sahiptir. Bolu’da hayvansal üretimin payı % 80’lerin üzerinde iken bitkisel üretimin payı % 20’nin altında seyretmektedir. Bolu Türkiye beyaz et üretiminde önemli bir paya sahiptir. Mudurnu Tavukçuluğun 2001’de krize girerek üretime son vermesi ile Türkiye beyaz et sektöründeki payı düşse de son 10 yıllık dönemde yeniden hareketlenme ile % 30-35’lik bir pazar payına ulaşmıştır. Yine pembe et sektöründe de Türkiye’nin önemli üretici illeri arasındadır.”

Bu seferde şunu merak ettim…

Acaba Bolu’da neden bir Veteriner Fakültesi yok?

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı aynı raporda;”..Ancak tüm verilere rağmen tavukçuluktaki bu yapı, sektörde sıkıntı ya da kriz dönemlerinde il için önemli bir sıkıntı kaynağını oluşturmaktadır.” denilmektedir.

Peki bu sıkıntılar kimin tarafından çözülecek sizce?

Yurtdışından davet edilen uzmanlar tarafından mı, yoksa Üniversite içinden ve dışından desteklenen projelerle sağladığı olanakları eğitim,   araştırma ve çevreye hizmet amaçlarıyla kullanan, Veteriner Hekimlik alanlarındaki tüm sorunlar hakkında öngörüde bulunabilen , araştıran,  bilgi üreten Bolu’daki bir fakülte ile mi?

Şunu asla unutmayalım…

Üniversiteler, sadece  teknik bilgi aktarım aracı olarak görülürse, meslek liselerinden farklı olmayacaktır.

Popülist yaklaşımlardan kaçınarak, Fakültelerimizin uygulama imkanı olan alanlarda kurulması ve bulunduğu coğrafyadaki sektörlerle birlikte çalışması, yaratacağı katma değer açısından büyük önem arz etmektedir.

%64’ü bitki örtüsü bakımından zengin bir dokuya sahip ormanlarla kaplı olan ve 81 adet endemik (sadece Bolu’da yetişen) bitkiye ev sahipliği yapan, fakülte öğrencileri ve akademik personelin bilimsel faaliyetlerini sürdürmeleri için doğal bir laboratuar niteliği taşıyan Bolu’muz bir Orman Fakültesini hak etmiyor mu?

Ya da…

Tavukçuluk sektöründe % 30-35’lik bir pazar payına ulaşan, yine pembe et sektöründe de Türkiye’nin önemli üretici illeri arasında yer alan ve nüfusunun çoğunluğunun geçimini bu sektörden sağladığı Bolu’muz, bir Veteriner Fakültesini hak etmiyor mu?

 

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • dayı  (06.11.2012 18:39:59)

    doğru tespit ve teklifler için ne denilebilir ki sayın Özçelik ağzınıza sağlık.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: