• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Özgüveni Düşük Ya da Şımarık

23.01.2014 02:10:29

 

Efenim, özgüven konusunda pek bir kafamız karışık. Ya diyoruz ki bu çocuğun özgüveni düşük ya da diyoruz ki çok seviliyor, her dediği yapılıyor o nedenle şımarık büyüdü. Bırakınız çocukları şımarık büyüsünler… Şımarık çocuk, bize göre anne babasının sözünü dinlemeyen; yani, kendi kafasına göre hareket eden anne babasının otoritesini saymayan daha doğrusu sayamayan çocuk…

Nasıl mı?

Şöyle ki; anne baba kullandığı yetersiz disiplin yöntemleriyle çocuğa kuralları öğretemiyor. Sonra da sevgisini verirken tereddütlü veriyor. Sevgi verildiği zaman çocuğun şımaracağını düşünüyor. Bir kere çocuk kuralları çıkarsaydı çocuklar büyük ihtimal ilk maddeye sonsuz sevgi istiyoruz yazarlardı. Tek istedikleri ailelerinden bu gibi şeyler:  Olumlu kabul (Ben buyum arkadaş, senin hayalindeki gibi olmamak benim suçum değil ki!), dinlenilmek, anlaşılmak, eleştirilmemek, alay edilmemek, yanlışlarının yüzüne vurulmaması, yalnız olmadığının hissettirilmesi .

İnsan kişiliğinin %30-40 civarı genetik faktörlerden kaynaklı; yani anne ve baba genlerinin aktarımı sonucu oluşuyor. % &0-70 civarı ise öğrenme ile kazanılıyor. Aileler bazen bekledikleri istedikleri davranışı göremediklerinde karşısındaki çocuğu eleştirilme yoluna gidebiliyorlar. Bir de aşırı himayeci tutum sergileyen aileler var. Çocuklarının kendi kuralları çerçevesinde yaşamasına izin veren bunun dışında yanlış yapacağını düşünen aileler. Hatta çocuk adına karar verir, çocuğa sorulan sorulara cevap verir, çocuk düşündüğü o 2 dakika içinde geç cevap verdiği zaman bir de çocuğa kızarlar: Cevap versene!

İşte size taze bir örnek; hafta sonu gittiğim yerde göl donmuştu. Biz gölü donmuş gördüğümüzde heyecanlanmıştık. O sırada 2 kız torununu göl kenarına indirmiş bir babaanne ile dede çarptı gözüme. Dede torunlarını gölün üzerindeki tahtaya çıkardı. Her şey gayet normal. Sonra içindeki kaygıyla baş edemeyen babaanne yüksek sesle konuşmaya başladı: Kız düşersiniz buraya gelin… Kızlar göle taş atıyorlardı ve eğleniyorlardı. Sesini duyuramayan babaanne hiddetlendi: Kime diyorum, gelsenize buraya… Dede ve 2 torun kendi hallerinde eğlenmeye devam ediyordu… Babaanne ‘’Bak saçlarını çekerim senin’’ dedi büyük toruna. En sonunda kızlar gelmek zorunda kaldılar. Babaannenin elinden tutarak dedeyi izlemeye başladılar.

Hipotez 1: Bu çocuklar ailenin dışına çıktıklarında ne yapacaklarını bilemeyen, insanlar söylediğinde o davranışı gerçekleştiren kişiler haline gelebilirler.

Hipotez 2: Babaannesi gibi emir veren kişilere kendilerini kısıtladıklarını düşünerek daha fazla öfke yansıtabilirler.

Hipotez 3: Babaannedeki kaygı çocuklara geçebilir ve kaygılı insanlar haline gelebilirler.

Hipotez 4: Kendi davranışlarına ve girişimlerine karşı güvenleri azalabilir ve özgüven eksikliği geliştirebilirler.

Çocuklarımızın özgüvenini geliştirmek istiyorsak onlara müdahalelerimizi azaltmalı hatta onların yaşadıkları deneyimlere ortak olmalıyız. Çocuklarla birlikte bir aktivite yaparsanız ve koşulsuz sevgi sunarsanız kendilerinin değerli olduklarını hissederler. Yaşlarına göre sorumluluklar vermek, yaptıklarını ve yapamadıklarında çabalarını taktir etmek, güven duyduğunuza dair cümleler kurmak ve sıkı sıkı sarılmak çocuğun kendi özgüveni için hayat boyu kullanacağı birebir ilaçlar…

Dipnot: Eeee…Sarılmak için hala neyi bekliyoruz.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: