• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Obezite Psikolojisi

30.01.2014 00:13:39

 

Efenim, obezite günümüzde gittikçe artan bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2012 yılı verilerine göre, Türkiye'de 15 yaş üstü bireylerin yüzde 17.2'siobez, yüzde 34.8'i fazla, yüzde 44.2'si normal ve yüzde 3.9'u düşük kilolu. Kırsalda yaşayanların oranı ise kentlere oranla yaklaşık 1 puan daha fazla.

Obezite, vücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlanıyor. Yani vücutta gerekli olandan daha fazla yağın bulunması söz konusu. Beden kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar obez olarak kabul ediliyor. Vücut kitle indeksinizi bulmak içinboyunuzun karesini kilonuza bölüyorsunuz. Çıkan sonuç,18.5- 24.9 arası ise normal kilodasınız demektir.

Obezitenin sebeplerine gelince; aşırı yeme, fiziksel hareketliliğin az oluşu, psikolojik faktörler, metabolik ve hormonal faktörler ve kalıtımın etkisi. Biz bu yazıda aşırı yeme ve gece yeme sendromuileobeziteyle karşılıklı paslaşan psikolojik bozukluklara değineceğiz.

Bildiğimiz gibi, yiyecek, sevgi ve ilginin en erken sembollerinden biridir. Anne memesinden doymak üzere dünyaya geliriz ve ağladığımızda açlığımızı doyurmak için annemiz bizi emzirir. Meme emmeyle birlikte açlığımızın yarattığı gerginlik gider ve doygunluktan bağımsız olarak emmeden dolayı bir doyum (haz) alırız. Bunun yanında, ebeveynlerimiz zaman zaman bizi yiyeceklerle ödüllendirirler. Mesela, babamız eve çikolatayla geldiğinde sevildiğimizi hissederiz. Aynı zamanda stresli, kaygılı ya da depresifken yediğimiz yiyecekler fizyolojik ve kimyasal açıdan da mutluluk hormonu olan dopamin, seratonin ya da endorfin salgılamamıza yol açar.

Çocukluk çağında cinsel tacize maruz kalmış kişilerde de olduğu gibi vücudu ve ağırlığı hakkında sık sık eleştirel yorumlara maruz kalan çocuklar yeme yeme davranışına daha çok eğilimlidirler.Ergenlik döneminden itibaren stresli bir gün geçiren kişi stresle baş edebilmek için yemeğe yönelir.

Aşırı Yeme Sendromu: Belli bir zaman süreci içinde kişilerin kontrol hissini yitirerek aşırı miktarda gıda alması durumudur. Kişi olağandan daha hızlı yemek yer. Doymuş olsa da yemeği devam ettirir. Yedikten sonra da pişmanlık ve suçluluk duyguları yaşar.

Gece Yeme Sendromu: Kişinin aşırı yeme isteği ile günlük alması gereken kalorinin yarısından fazlasını akşam 8 ile sabah 6 arasında alması durumudur. Kişi sabah kalktığında tok olduğundan kahvaltı yapmaz ve bu durum kısır döngü şeklinde devam eder.

Araştırmalar obez kişilerde depresyon, kaygı bozuklukları, beden dismorfik bozukluk (dış görünüşünü beğenmeme), yeme bozuklukları, obsesifkompulsif bozukluklar, alkol ve nikotin bağımlılığı gibi psikolojik rahatsızlıkların var olduğunu gösteriyor.

Obez kişiler durumdan memnun olmadıkları için diyete yönelirler. Diyet yapmak stresle baş edemeyen obez kişiler için yine bir stres kaynağı olduğundan yaşadıkları stresle yemek yiyerek baş etmeye devam ederler.

 

Dipnot: Hangi zamanlarda ve durumlarda yemek yediğinizi gözlemleyin ve bu davranış sizi rahatsız ediyorsa yemek yediğiniz zamanlarda veya durumlarda farklı bir alternatif oluşturabilirsiniz. Sağlıklı günler…

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: