• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Sınav Kaygısı

20.03.2014 00:00:00

 

Efenim, bildiğiniz gibi bu pazar yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) var. Bu sınav üniversite puanının bir bölümünü oluşturacak, diğer büyük bölümünü ise LYS oluşturuyor. Yaklaşan sınav ile birlikte bazı öğrencilerde sınav kaygısı görülmeye başlandı.

Sınav kaygısı; sınav öncesi öğrendiğimiz bilgilerin sınav sırasında kullanılmasına engel olarak başarının düşmesine sebep olan kaygı olarak tanımlanıyor. Bu kaygının sebeplerine baktığımızda; mükemmeliyetçi kişilik yapısı (en iyi puanı almalıyım düşüncesi), yüksek beklenti düzeyi ( 300puan alabiliyorken 400 puan beklemek), yetersiz çalışma alışkanlığı, görev ve sorumlulukları erteleme(yarın yaparım diyerek ertelenen eksik konular), başarısız olma ve değerlendirilme korkusu, yorgunluk, uykusuzluk ve yanlış beslenme

Sınav öncesi neler yaşıyoruz?

Fiziksel belirtiler: Kalp atışlarında hızlanma, terleme, üşüme, titreme, sık idrara çıkma, yüz kızarması, bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı…

Duygusal belirtiler: Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, kaygı, korku, yalnızlık, anlaşılmadığının düşünülmesi, ümitsizlik, endişe, durgunluk…

Zihinsel belirtiler: Bildiklerimin hepsini unuttum, bana süre yetmeyecek, başarılı olamayacağım, yeterince iyi değilim, istediğim yere giremezsem annemin babamın yüzüne nasıl bakarım…

Bu belirtileri fark ettiğimiz an, en sonda yer alan nefes egzersizini yapıyoruz. Amacımız, kaygıyı yok etmek değil, hafif düzeyde olmasını sağlamak.

Peki, ne yapmalı?

Yapılacakları 4 alana indirgeyebiliriz.

1.Gerçekçi olmayan düşünceyi değiştirmek: Düşünce- duygu ve davranış birbiriyle bağlantılıdır. Ortaya koyduğumuz düşünce duygularımızı ortaya çıkarır ve davranışlarımızı şekillendirir. Dolayısıyla, sınav kaygısında sınavın kendisi strese yol açmaz, sınavın kişi tarafından algılanış biçimi kaygıya neden olur. Bu nedenle kişi sınavdan önce’’ sınav zor geçecek dediğinde beyin bunu algılar ve kolay sorular da kişiye zor gelmeye başlar. Sınavda kolay, orta ve zor sorular mevcuttur. Dolayısıyla çözülecek en az üçte ikilik bir kısım olacağından ‘’sınavda zor sorular olabilir, ama yapabileceğim sorular da olacağından bir yerden başlamalıyım’’ denilirse kişide rahatlık sağlayabilir.

2. Gereken bilgiyi edinmek: Sınav öncesinde eksik olduğumuz konuları tamamlamaya çalışmak kaygımızı azaltır. Ancak; sınava girmeden önce eksik konuları düşünmek bizim sadece kaygılanmamıza sebep olur. Bunun yerine sınav öncesinde mümkün olduğu kadar formülleri, soruları, konuları, düşük puan aldığımız sınavları düşünmezsek sınava daha objektif girebiliriz.

3. İyi bir beslenme ve uyku:Kafein içeren gıdalar (kahve, çay, kola), alkol, aşırı şeker kaygı hormonlarımızı artırabilir. Fazla stres vücudumuzda bulunan B1, B2 ve C vitaminlerin normalden daha fazla tüketilmesine neden olur. B vitamin eksikliğinde ise kaygı, depresyon, midede hassasiyet, kas zayıflığı gibi durumlar yaşanabilir. Bol su içmek, sebze ve balık tüketmek dikkat ve enerji sağlamak için önemlidir. Ayrıca yeterince uyuyamamak vücut ve beynin dinlenememesine ve dikkatsizlikten kaynaklı yanlış cevaplamaya sebep olabilir.

4.Nefes egzersizleri: Derin bir nefes, stresten en çok etkilenen kas olan diyaframı gerer ve gevşetir. Diyafram gevşediğinde beyne herşey yolunda mesajını yollar. Nefes alırken burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan verin. Nefesi diyaframdan almaya çalışın. Nefesinizi 4’e kadar sayarak alın, 4’e kadar sayarak tutun ve 8’e kadar sayarak verin. Böylece nefesiniz üzerinde de kontrolü sağlamış ve nefesinizin sınav anında sizi kaygılandırmasını önlemiş olabilirsiniz.

Dipnot: Başta kardeşim olmak üzere tüm sınava gireceklere başarılar diliyorum.

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Dilek  (04.04.2014 02:56:02)

    ygs den önce yazınızı kaçırmışım sn kudu, lys ye varmadan döktürüp kardeşciğme okutayım, eline sağlık:)

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: