• resmi ilanlar
Tahir Semih Özçelik

Amerikan Vizesi

22.09.2014 00:00:02

Küçüklüğünden beri herkes ‘‘Macera dolu Amerika’’ sözünü duymuştur. Başka bir alemdir Amerika, sanki başka bir dünya

 

Bu satırları gidip gören bir kişinin yazdığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz :) Henüz nasib olmadı gitmek, ama kısmetse o da yakındadır. Bazen gitmeden de bi’şeylerin büyüklüğünü görebilir insan. ABDye giden dönmüyor deniyor mu sizin çevrenizde de? Ya da gidip harbiden adamlar sistemi oturtmuş diyenler yok mu? Sanırım herkesin çevresinde vardır.

 

***

Ben hala reisin hususi pasaportundan faydalanıyorum, AB ülkelerini ve balkanlardaki bir çok ülkeyi bu sayede gezebildim. İş Amerikan Vizesine gelince sökmüyor tabii olarak :) Hususi olmuş, normal olmuş adamlar takmıyor. Ülkeme girecekse o vizeyi alacak diyorlar. Hal böyle olunca herkes eşit oluyor, ‘‘benim yeşil pasaportum var abi çekil aradan’’ diyemiyor insan.

ABD yüz ölçümü olarak, yapısı olarak, kıta olarak, gelişmişlik olarak vs. herşeyiyle bakıldığında dünyanın süper gücü olarak görülüyor. Sadece bu da yetmiyor, dillerini İngiltere ile birlikte tüm dünyaya kabul ettirmişler. Dil okullarına, yüksek lisans ve doktora veya ingilizcesini pratik olarak geliştirmek isteyenler çeşitli şekillerde ABDye gidiyor, gitmek istiyor.

Benim de başımdan böyle bir olay geçtiğinden duyan arkadaşlarım ve dostlarımdan Amerikaya gitmek isteyenler, işin yol-yordamını öğrenmek adına sorular soruyor. Ben benden öncekilerden, benden sonrakiler de benden faydalansın diyerekten bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bana da vize konusunda daha önceden ABDde bulunmuş Ahmet Fırat BURKUCU kardeşim yardımcı oldu.

***

Şimdi gelelim vize başvurusunun detaylarına. ABD başkonsolosluğu sitesinde öncelikle kimlik bilgilerinizin detayını, anne-babanızın iş durumlarını vs.lerin içinde olduğu soruları, ABDye ne için gittiğinizi, daha önce herhangi bir suça karışıp karışmadığınızı gibi sorularından içinde olduğu yarım saatlik soruları inceden inceye yanıtlamanızı istiyorlar. Bunları yanıtladıktan sonra vize başvuru ücreti 160$’ı Amerikan başkonsolosluğu sitesinden kredi kartıyla veya Akbanktan hesaplarına yatırmanız gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra sisteme tekrar girip İstanbul veya Ankara başkonsolosluklarından randevu alıyorsunuz.

Randevuya sizden istedikleri belgeleri de götürmeniz gerekiyor. Konsolosluk sitesinde doldurduğumuz barkodlu DS-160 formunu, pasaportunuzu, hesap ekstrenizi -İngilizce olarak-, varsa referans mektuplarınızı, son 6 ay içinde çekilmiş iki adet biyo-metrik fotoğrafınızla birlikte konsolosluk binasının yolunu tutuyorsunuz. Burada ben Bolu Garanti Bankası’nda hesap hakkında ingilizce referans mektubu yazacak personelin bulunmadığı ve ek süre istediğinden ben de açıkcası kendime güvenip Türkçe hesap dökümü verin yeter dedim. Ve ismini vermek istemediğim bir görevli bana Onbin TL ile Amerikan Vizesi alamazsınız, biz Ellibin Dolar gibi paralara ingilizce olarak yazıp hesap referansı veriyoruz diye gülerek komikçe bi’şeyler söyledi. Kendisine bilmişliği için bi’şey söylemedim yani kırmak istemedim :)

Sarıyer İstinyedeki konsolosluğun yolunu tuttum, cep telefonu dahil hiç bir elektronik cihaz yanınıza almadan içeri giriyorsunuz. Hemen alt katta bir görevli DS-160 formunu, pasaportunuzu ve fotoğrafınıza bakıyor, elastik bir iple birbirine tutturuyor. Sorun yoksa asansörle yukarı çıkıp, banka gişelerindeki sistem gibi çalışan konsolosluk görevlileri ile görüşmek için sıra alıyorsunuz. İlk etapta Türk görevliler aşağıdaki görevlinin baktığı, bir araya getirdiği belgeleri alıyor. Ve tekrar sizi aldığınız numarayla çağıracaklarını söylüyorlar. Sizde kalan ise referans mektubu, hesap ekstresi, varsa otel rezervasyonları vs. gibi diğer bilgilerin içinde bulunduğu belgeler.

İkinci kez Amerikan vatandaşı konsolosluk görevlisi parmak izlerinizi almak için çağırıyor ve tekrar bire bir mülakat için bekliyorsunuz. Sıra tekrar geldiğinde yine Amerikan vatandaşı olan konsolosluk görevlisi -bizim ingilizcemiz nasılsa yarım yamalak ama anlaşılır Türkçesiyle- hoş geldiniz diyor. Siz Türkçe konuşmaya devam ederseniz, o da ona göre Türkçe konuşmaya devam ediyor. Ama bana verilen tavsiye ve benim vereceğim tavsiye de İngilizce konuşmanızdan yana. Ne iş yapıyorsunuz? Ayda ne kadar para kazanıyorsunuz? Ne için seyahat edeceksiniz? Gibi sorularla karşı karşıya geleceksiniz. Önemli olan kendinize güveniniz ve rahat duruşunuz olacaktır. Ben okulum ve askerlerliğimin bitmiş olup, işim olmamasına rağmen on yıl süreli vize aldıysam herkesin alması gerekir diye düşünüyorum.

Amerikaya gitmek istiyorsanız, öyle etrafınızda ‘‘Senin secerene kadar araştırırlar, en az 50,000$ gibi bir paran olması lazım.’’ vs saçma sapan sorularla sizi yıldırmaya çalışan insanlara aldanmayın. Siz istiyorsanız mutlaka başaracaksınız. İstediğiniz şeyi karşıdaki  kişi gördü mü problem yok demektir.

***

Allah bizi insan olarak yaratmış, farklı bir varlık olarak da yaratabilirdi. O halde insan olarak yaratılmışsak düşünerek hareket ederek Allah’ın izni ile her şeyi başarabiliriz. Siz kendinize her ne olursa olsun güveneceksiniz ki hayatınızda bi’şeyleri başaracaksınız. Bu çok bilmişlik değil, karıştırmayın. Şimdi ABD konsolosluğunun yolunu bilmeyen bankadaki görevli gibi ‘‘O kadar para ile vize mi almayı düşünüyorsunuz?’’ veya etrafınızdaki kişilerden ‘‘Ya senin secerene kadar araştıracaklar öyle kolay mı sanıyorsun vs.’’ bu gibi düşünceli kişiler mi çok bilmiş, yoksa kendine güvenen, ben bu işi tuttuğumda koparırım diyen mi? Karar sizin :)

Günümüz, haftamız ve gönlümüz aydın olsun.

 

Hoşça kalın.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: