• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Dev Beyin: Uzay

26.02.2015 00:00:01

Efenim, ChristopherNolan yönetmenliğindeki 2014 filmi olan ‘‘Yıldızlararası’’ filmini izlerken aklıma şu soru geldi: Uzayın dev bir beyin olması mümkün olabilir mi? Bunu öğrenmek için uzay ve beyin ile ilgili çalışmalara baktığımda gördüm ki yapılan son araştırmalar olabileceği yönünde.

Nesneleri üç boyutlu görüntüleyen tekniğe Hologrofi denilmekte.  Beynin ve uzayın hologrofik olduğu ise yeni bir keşif. Tekniğe Holografi adını bu konuda ilk çalışmaları yapan DennisGabor1948 yılında yayımladığı makalesinde yer vermiş. Televizyonlarımızı 3 boyutlu izlememizi sağlayan yine hologrofi tekniği.

Yani, evrendeki herşey bir halının motifleri gibi TÜME bağlıdır ve hologrofiktir. Einstein, uzay ve mekânın, birbirine bağlı olduğunu söylediği gibi geçmiş ve gelecek, uzay ve zamanın, küçük bir kıvrımında yer almaktadır. Aynı şekilde, vücudumuzdaki her hücre, tüm evreni içerir.

Milyonlarca nöronlardan vedentrit ve aksonlardan oluşan beynimizin sınırlarını görme organımız ile ne kadar görebilsek de beynimizin yapacaklarının sınırsız olduğunu biliyoruz. Her birimizin beyin yapısı ne kadar benzer olsa da beynimizi kullanma şeklimiz her birimize göre değişebiliyor. Kimi insan bisiklete binmekten korkarken kimisi bisiklet ile harikalar yaratabiliyor hayatında. Bisiklet binmeye korkan bir beyne sahip bir insan ile dağ bisikleti dünya şampiyonası ödülü alan bir beyne sahip insanın farkı ise düşüncelerinden ibaret olsa gerek.

Uzayı düşünecek olursak milyonlarca meteor, gezegen, galaksi mevcut. Sınırı konusunda ise bir sınırın olduğunu biliyoruz ama bu sınır algılayabileceğimiz bir sınır değil. Beynin sınırlı olmasına rağmen yapabileceklerinin sınırsız olması gibi. İnsan beynindeki nöronların uzaydaki meteorlara oldukça benzer olduğunu gösteren fotoğraflar da mevcut.

Ayrıca bir de bilinçaltımıza benzeyen karadelikler var ki burada zaman fiziksel olarak algılayacağımız bir boyuta geliyor. Düşünün tüm zamanlarınız karşınızda hepsi sonsuz boşlukta gözünüzün önünde. Bilinçaltımızda öyle değil mi? Tüm anılarımız duygularımızla, düşüncelerimizle beraber zaman olmaksızın saklanıyor kara kutumuzda. Geçmişteki yaşantılar, geleceğe yönelik umutlar, endişeler bütünleşiyor ve tek bir zamana dönüşüyor. Ve farkında olmadan bizim davranışlarımızı şekillendiriyorlar. Kimbilir kara deliklerle ilgili bilgiler arttıkça bu benzerliğin artması da söz konusu olabilir.

Rüyalarımızda veya bir mekândayken düşüncelerimizden dolayı farklı bir mekandaymış gibi algılamamız ise beynimizdeki başka galaksilere yolculuğumuzun bir simgesi olabilir. Tıpkı evrendeki samanyolu galaksisi dışındaki galaksilerin var olduğu gibi.

Görüldüğü gibi uzay, korkunç büyüklükteki bir beyin gibi. İkisi hakkında da hala bilmediğimiz ve gün geçtikçe açığa çıkan pek çok bilgi saklı.

 

Dipnot: Sınırlara gelince; duyu organlarımızın sınırlarıyla sınırlı olan beynimiz, düşüncelerimizin sonsuzluğundaki bir hareket esnekliğine sahip. Ne harika değil mi?

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: