• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Sahte Belgesel

26.03.2015 00:00:01

Efenim, 1984 yılında RobReiner tarafından Sahte Belgesel olarak adlandırılan tür belgesel ile kurmaca arasında bir ara-tür.Türün ismi İngilizce belgesel (documentary) ve dalga geçmek (mock) anlamına gelen kelimelerin birleşimininden oluşan Sahte Belgesel (Mockdocumentary) olarak kayda geçiyor. Başlangıcı İngiltere olarak bilinen bu türde şakalar sinemaya uyarlanıyor. Sahte belgesel formatında birçok film çekiliyor.

Bunlardan biri de WoodyAllen’in 1983 yılında ortaya koyduğu filmi ‘‘Zelig’’. WoodyAllen,Zelig filminde 1920’lerde Amerika’da yaşamış LeonardZelig’in belgeselini anlatıyor. Aslına bakarsanız öyle biri yok. Filmdeki espriler ise gerçeğe göndermeler yaparak inandırıcılığını arttırıyor.

Zelig karakteri yanındaki insanın fiziksel ve kişilik özelliklerine göre değişiyor ve tıpkı o insan gibi oluyor. Görünümü, karakteri, konuşma tarzı, entelektüel seviyesi hatta yetenekleri bile yanındaki insanla eş seviyeye geliyor. Bir gün Asyalı, bir gün siyah, bir gün psikanalist, bir gün doktor, bir gün ganster, bir gün aristokrat olarak karşımıza çıkıyor Zelig sinema boyunca.

İnsanlar tarafından keşfedilmesiyle birlikte Zelig Bukalemun insan olarak incelenmeye başlıyor. O artık tıp için bir vak’a, toplum içinse yeni bir merak ve eğlence kaynağı. Bu sırada genç bir psikiyatrist Zelig’i iyileştirmek için gönüllü oluyor. Amaç, Zelig’in bu davranışının altında yatan sebebi bulmak.

Hipnoz seansları sırasında Zelig’in dışlanmamak için insanlara benzemeye çalıştığı ortaya çıkıyor ve ilk ne zaman ortaya çıktığını soruyor psikiyatrist. Zelig ise anlatıyor; küçükken bir arkadaşım bana MobyDick’i okuyup okumadığımı sormuştu ben de okumadığımı söylemeye utanarak okumuş gibi davranmıştım.

Terapi devam ederken Zelig ilerleme kaydediyor ve artık kendi fikirlerini özgürce ifade etmeye başlıyor. Dolayısıyla, artık yanındaki insanın şekline, düşüncesine dönüşmüyor. Bu sırada toplumda kahraman haline geliyor. Tabii bu kahramanlık uzun sürmüyor. Başına gelen olumsuz olaylarla baş edemeyen Zelig yeniden toplumun arasında kendini fark ettirmemek için onlar gibi olmaya başlıyor.

 

Dipnot: Film bittiğinde kabul görmek için insanlarla aynı düşüncelere sahip olan insanların varlığını bilmeniz bu senaryoya inanmak için bir sebep oluyor. Ama bu sebep filmin sahte belgesel olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İyi seyirler

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: