• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Bilimsel Kurgunun Teknolojiyle Dansı

28.05.2015 00:00:01

 

Efenim, hayal edin. Evinize çamaşır makinesi alacaksınız. Çamaşır makinesi olması için ayrılan boşluğa telefonunuzu tutuyorsunuz ve çamaşır makinesi çeşitleri geliyor ekrana. Hem mağazaya gitmeden daha fazla ürüne bakabiliyorsunuz bu sayede hem de düğmelerine dokunarak makinelerin özelliklerini gerçekmiş gibi deneyimleyebiliyor ve hatta makineyi çalıştırabiliyorsunuz daha makine ortada yokken. Ve sıkı durun. Bu ultrasonik fikrin eğitim alanında uygulandığını düşünün. Tekstil bölümündeki öğrenciler tabletlerindeki ve telefonlarındaki programı açarak ekranda oluşan 3 boyutlu bir dikiş makinesini ayrıntılı tanıyabiliyor ve dikiş yapabiliyorlar artık. Nasıl mı? İşte Artırılmış Gerçeklik…

Literatüre 1990 yılında Boeing üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından kazandırıldığına inanılan Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bir görüntü aracılığıyla sanal dünyaya yansıyan fiziksel görünümüdür. Diyelim ki Google glass bir gözlüğünüz var. Gözlüğünüzün kamerasıyla yola baktığınız an size gitmeniz gereken rotayı belirleyen bir yol güzergahı oluşturuyor ve kolaylıkla ulaşmak istediğiniz yere ulaşıyorsunuz. Veya Nörofizyoloji dersinde beyin konusunu işliyorsunuz ve önünüzdeki sayfada da bir beyin resmi var. Hemen telefonunuzu çıkartıyorsunuz ve programı açıyorsunuz. Telefonunuzu beyin resminin üzerine tuttuğunuz an karşınıza beynin her yanından görebileceğiniz bir görüntüsü çıkıyor. Döndürerek beyni inceleyebiliyor ve incelediğiniz yer hakkında bilgi öğrenebiliyorsunuz.

Arttırılmış Gerçeklik Uygulamalarının mesleki eğitime entegrasyonunu sağlamak ve eğitimin kalitesini arttırmak amacıyla bir araya gelen 4 öğretmen (Murat Arıcan, Berat Uzun, Yener Yüzüak ve Alper Akay), serüveni 2 yıl önce başlayan Aravet Projesini ortaya koyuyor. Medyada da oldukça sık karşılaştığımız Aravet projesi eğitim alanında devrim niteliğine sahip ve ayrıca ülkemizde arttırılmış gerçekliğin mesleki eğitime uygulanması konusunda da bir ilk.

Aravet  Proje Ekibi, çıktıkları yolda Yunanistan, Romanya, Slovenya, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya ülkelerini kendi fikirlerine ortak ediyor ve dünya üzerinde bir değişimi amaçlıyor. Geçtiğimiz hafta son toplantılarını gerçekleştirmek için Yunanistan’a giden ekibin misafirlerinden biri olarak eğitim alanındaki eşitliği ve standardizasyonu sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapan bu koca aileyi kutluyorum. Gerçekten o ana tanık olmak göz kamaştırıcı olduğu kadar yaşartıcıydı da (o an gözüme karabiber de kaçmış olabilir)…

Dipnot: Beyinlerdeki kıvılcımlarda ortaya çıkan bir ritim, ezginin başlangıcı olabilir… Bu ezgiden de teknoloji ile bilimin dansı doğar. Dans eğitim ile hareketlenir ve beyinlerde kıvılcım oluşturmaya devam eder…

 

Dipnot 2: Beyin kıvrımlarınız daha fazlasını merak ediyorsa; http://www.aravet-project.eu 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: