• resmi ilanlar
Tahir Semih Özçelik

Akıllı telefonlar

29.07.2013 12:23:06

Akıllı telefonlar -asıl ismiyle smartphones- daha önceleri kullanmış olduğumuz sıradan telefonlara, PDA -personal digital asistant- yani taşınabilir cep bilgisayarı özelliklerinin ilavesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazlarıdır.

 

Giriş biraz sıkıcı oldu. Bunu biliyorum ama akıllı telefonların nereden geldiğine kısaca değinmek istedim. Şimdi ilginizi çeken kısımlara gelelim.

 

Akıllı telefonla, internetin tüm hizmetlerinden yararlanabilir ve bilgisayarla yaptığınız çoğu işleri mobil cihazınızda da yapabilirsiniz. Güncel yaşama daha kolay adapte olmak istiyorsanız teknolojinin sürekli gelişimiyle paralel olarak gündelik hayatınıza devam etmek isteyeceksiniz.

Banka hesap işlemlerinizi kolayca yapabilir, gazetelerinizi okuyabilir, istediğiniz müziği dinleyip videoyu izleyebilir, çektiğiniz bir fotoğrafı anında arkadaşlarınızla paylaşabilir… kısacası bilgisayar ile yaptığınız çoğu şeyi yapabilirsiniz. Tabii ki internetinizin olması şartıyla!

 

Düşünsenize bunların daha önceden nasıl yapıldığını..Bankaya gidip sırada beklemek, en yakın büfe-kırtasiyeye gidip gazete almak, müzik ve video için internet olan bir yer aramak, fotoğrafları bir bilgisayar bulup internet vasıtasıyla paylaşmak vs… işlemler ne kadar uzun değil mi? Akıllı bir telefona sahipseniz uzun değil.

Günümüzde akıllı telefona sahip olmanın da belirli bir maliyeti var. 300-2000 TL arasında yukarda saydığım özellikleri ve daha nicesini yapabilirsiniz. Yelpazenin bu kadar geniş olmasının nedeni donanım ve yazılımsal farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Yani her özelliği bir yonca yaprağına benzetirsek, yoncanızın ne kadar çok yaprağı varsa maliyet de o kadar çok olacaktır!

 

Eğer bir akıllı telefon alacaksanız “lütfen!” araştırınız. Ve kendinize ilk sorunuz “ ben bu telefonla neler yapacağım?” olsun. Şunu demek istiyorum; siz internet üzerinden milyarlar kovalamıyorsanız, mevcut telefonlar içinde en lüksünü aldığınız an israf etmiş olursunuz. Bir model altı işinizi rahat bir şekilde görüyorsa onu almak daha mantıklı olacaktır. Amacımız bir iş için en az maliyetle en doğruya ulaşmak ise bu düşünceyi baz almamız gerekir.

 

Etrafımdan bu konuda çok soru geldiği için, akıllı telefonlarda günümüzde kullanılan en yaygın dört mobil işletim sistemine çok kısa değineceğim. Bunlar Android OS, İOS, Windows Phone ve Blackberry OS.

İçlerinden en yaygın kullanılanı Android işletim sistemidir. Halk dilince “açılışta böcek çıkıyor ya ondan ver” diye de tabir edilir. En önemli özelliği ise telefondan ziyade kişinin telefona hükmedebilmesine imkan sağlamasıdır. Ekseriyetle HTC, LG, Samsung ve Sony android işletim sistemini kullanan büyük telefon şirketleri arasında örnek gösterilebilir.

 

İkinci olarak da İOS. İOS Apple’da yani İphone’larda halk dilinde “aypon” veya “ayfon”larda kullanılan işletim sistemidir. Ona kısaca akıllı telefonların yayılmasını sağlayan dev şirket de diyebiliriz. Yıllardan beri kaliteden ödün vermeyen, günümüzde yatırım aracı olarak kullanılan altın neyse, bu pazarda da Apple öyledir. Yani alıp sattığınızda veya yeni çıkan bir modelin aylar zarfında değer kaybetmesi diğer markalara göre daha zordur. Bir başka deyişle değerini koruyan en iyi telefon denilebilir. Virüs açısından daha korunaklı, sanal marketi çok iyi, gizlilik ilkesine önem veren İOS’un en önemli dezavantajları ise sanal marketinin diğerlerine nazaran pahalı olması ve kişinin telefona tam olarak hükmetmesine izin vermemesi olarak gösterilebilir.

 

Bir diğer mobil işletim sistemi ise Windows Phone. Ağırlığını çeken Nokia, HTC ve Huawei ile yeni bir pazar oluşturma yolunda emin adımlar atıldığını ve bu işletim sistemini tercih edenlerin çoğunluğunun iş dünyasından olduğunu görüyoruz. En önemli avantajları Microsoft’un oyun konsolu ile senkronize bir şekilde çalıştırabilir, Outlook ve Office uygulamalarının tümünü istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Dezavantajı ise akıllı telefon piyasasındaki pastada tam olarak kendini kanıtlayamamasından sanal marketinin sığ kaldığı örnek verilebilir.

Son olarak Blackberry’in kullandığı Blackberry OS. Aslında Blackberry ilk paragrafta bahsettiğim eski PDA’lara çok benziyor. Günümüzde “iş telefonu” olarak kullanılan Blackberry, Android ve İOS’un her alanda gerisinde kalıyor. Kullandığı yazılım, donanım, sahip olduğu sanal marketteki uygulama kalitesi ve yelpazesi vs… tabii bu Blackberry’yi tamamıyla kötü kılmıyor. Blakberry’nin en önemli artısı klavyesinin bulunması ve “Blackberry Messenger” uygulaması sayesinde internetli bir ortamda sesli veya yazılı iletişime geçebilme özelliğidir. Bu şirket gizliliği doğrultusunda yapıldığından iş adamlarının tercih sebebi olmaktadır. Yani kendi uygulamasıyla daha korunaklı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bkz: Emre Belözoğlu’nun şike soruşturmasında Blackberry Messenger kullanarak attığı mesajlarının tespit edilememesi!

 

Sözün özü: Sen gecikebilirsin ama zaman asla! Benjamin Franklin

Teknolojice:

            * Akıllı telefonlarda “NFC” özelliği Türkçe ismiyle “Yakın Alan İletişimi” demektir.

            * NFC standartlarına uyumlu elektronik cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlar.

            * Android Beam ve S Beam birbirinden farklıdır. Android Beam’de Bluetooth üzerinden dosya transferi yapılırken S Beam’de Wi-Fi Direct’den transfer yapılır.

            * Dolayısıyla bir genelleme yapacak olursak da S Beam daha hızlı diyebiliriz.

 

Gelecek haftaki konu:
Akıllı cep telefonu alırken dikkat edilecek hususlar

 

 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Muhittin Özçelik  (02.08.2013 03:40:52)

    Tebrikler...Güzel bir yazı. Yine de en iyi ürün sahip olduğun ürünüdür.

  • Muhittin Özçelik  (02.08.2013 03:40:48)

    Tebrikler...Güzel bir yazı. Yine de en iyi ürün sahip olduğun ürünüdür.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: