• resmi ilanlar
Tahir Semih Özçelik

İhtiyaca göre telefon

06.08.2013 11:46:03

 

Günümüzde internetin yaygınlaşmasıyla akıllı telefonların kullanımı da oldukça arttı. Peki elimizden düşürmediğimiz, beraber uyuyup yine beraber uyandığımız, evde işte tatilde her an yanımızda bulundurduğumuz akıllı telefonları seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Aslında günümüzde herkes tüketici oldu. Üretmekten çok tüketmek! Bu konuyu ilerleyen haftalarda irdelemek daha doğru olacak. Şimdi akıllı telefonları seçerken ki bazı püf noktalara gelelim. Cep telefonu alırken öncelikle ihtiyacı belirlemeliyiz. Yani tam olarak neye ihtiyacımız var, alacağımız cep telefonu hayatımızda nasıl bir yer tutacak sorularını kendimize sormalıyız.


İhtiyaçlarımız, hayat tarzımız çok önemli etkenlerden. Burada örnek verecek olursak bir kişi düşünün büyükşehirlerden bir tanesinde zamanının çoğunu yolda geçiriyor. Bu kişinin akıllı telefon kullanması çok yerinde bir karar olacaktır - zat-ı muhterem otobüslerde metroda cep telefonunu kullanarak hayatını çok efektif bir şekilde sürdürebilir, bu şekilde zaman kazanır- .

 

Bir de daha yaşlı kesimler var, sadece telefonu arama özelliği olarak kullanan ya da mesajlaşma özelliğini kullanan bir kesim var ki bu kesimin ihtiyaçlarını da daha alt sınıflarda olan telefonlar karşılayabiliyor. Öğrenmenin yaşı olmadığı gibi teknolojinin de yaşı olmaz. Dolayısıyla bu kesim daha uygun akıllı telefonlara sahip olup bazı özelliklerini kullanması bile bir artıdır. Burada çektiğiniz bir fotoğrafı amcanız veya dedenizle paylaştığınızda çok bir bilgi gerektirmeden sizin fotoğraflarınızı görebileceklerdir. Bu şekilde kişi bilmese bile karşısındakinin bilgisiyle bazı artıları hayatına katabilir.

Buraya kadar ne dedik? İlk önce ihtiyacımızı belirleyeceğiz, ben bilirkişiyim veya sigortacıyım benim için en önemli özellik fotoğraf kalitesi yani kamerası iyi olacak, efendim ben muhasebeciyim mesaj veya mail yazarken klavyeli tuşları olacak(Qwerty klavye) ya da sanal klavyesi daha kullanışı ve iletişimim diğer emsallerine göre daha iyi olacak, ben politikacıyım sosyal medyaya daha hakim, tüm hesapları senkronize bir şekilde rahatça çalıştırabilen o alanda reklamımı daha rahat yapabileceğim bir telefon almalıyım vs.

 

Yukarda aslında şunu yaptık; her çeşitten telefonu kendi isteklerimize göre olan süzgecimizden geçirdik. Bize gerekli olan kısım üstte yani süzgeçte kaldı. Şimdi bir diğer önemli olan kısma gelelim. Bir önceki paragrafta saydığımız özelliklerin hepsini cihazımız “aktifken” yapabiliyoruz. Bir başka deyişle şarjı varken yapabiliyoruz. Şarj yoksa hayat da yok. Batarya ömrü akıllı telefon seçerken çok önemli bir diğer etken olmalıdır. Siz sahada, arazide, tatilde veya elektrik prizini kullanamadığınız bir yerde iseniz batarya ömrü sizin için en önemli faktör olacaktır. A,B ve C olmak üzere elimizde üç farklı telefonumuz olsun. Video izlemede A, internete bağlanmada B ve kesintisiz konuşmada C telefonunun süreleri fazla olabilir. Telefon şirketleri genelde bu üç alanda değerler verir. Biz de bunları göz önüne alarak seçimimizi yaparız.  Bunun için yine bir kez daha söylüyorum, önce alacağımız telefonu nasıl ve nerede kullanacağımıza karar vermemiz gerekir!

Ana hatları ele aldıktan sonra daha da toparlayalım. İsteğimizi belirledik ve batarya ömrüne dikkat ettik. Önce içinde yer alacağımız platformu (dünyayı) -geçen hafta bahsettiğim işletim sistemlerini- seçiyoruz. Sonra işlemci yani telefonun beyninin, daha sonra da ekran boyutu ve özelliğinin (retina, LCD veya AMOLED) seçimine karar verdikten sonra tüm hatlarıyla bize uygun bir telefonu alabilecek konuma gelmiş olduk.

İnşallah bu bilgiler sizlere yardımcı olmuştur. Tüm özelliklerin üzerinde ayrı ayrı durmadım, asıl önemli olan noktalara değinmeye çalıştım. Özelliklerin hepsine ayrı ayrı değinseydim herhalde bu sayfayı doldurup başka bir sayfada son bulacaktık. Herhalde bu da benim burada yazdığım son yazım olurdu J Şaka bir yana değerli okurlar şimdiden Ramazan bayramınızı en kalbi muhabbetlerimle tebrik ediyor, hayırlı bayramlar diliyorum. Hep birlikte nice sağlıklı ve huzurlu bayramlara…

 

Sözün özü: Gelecek hayallerinin güzelliğine inananlara aittir. Eleanor Roosevelt

Teknolojice:
Apple’ın Iphone ve Ipad’ini kullanan bir arkadaşımdan gelen soruları burada yanıtlamaya çalıştım. Iphone şarj aletiyle Ipad şarj edilebilir mi veya ters durum?

 

            * Iphone’un şarj aleti 5Watt gücünde, Ipad’in ise 10Watt.

            * Iphone’un şarj aletiyle Ipad şarj edilebilir fakat kendi şarj aletiyle yaptığımız şarj süresine göre daha geç sürede şarj olacaktır. Başka bir dezavantajı olmaz.

            * Ipad’in şarj aletiyle Iphone net bir şekilde sorunsuz şarj edilebilir diyemiyorum. Eğer Iphone’un içinde akım sınırlayıcı devresi var ise –ki bana kalırsa vardır- sorun olmadan şarj olur.

            * Fakat bu olay kalitesiz bir üründe olsa ve akım sınırlama isini sadece şarj aletine bıraksa cihaz içindeki güç devresine yüksek akım geleceğinden zarar verme ihtimali olur.

 

Gelecek haftaki konu:
Sosyal medya

 

 

 



YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Muhittin Özçelik  (08.08.2013 05:24:23)

    Telefon ihtiyacı kişilerin kişilik özelliklerine ve karakterine göre de değişkenlik göstermektedir. Telefonun rengi, şeklii ya da bir arkadaşında olması gibi faktörler ihtiyaçmış gibi algılanmamda malesef. Esen kal.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: