• resmi ilanlar
Ekrem Çetinkaya [email protected]

NERDE BU AKİL ADAMLAR

16.03.2013 00:00:03

 

§ Geçtiğimiz hafta, oturduğum 6 katlı binanın birinci katında yangın çıktı. Yangın çıktığını algılamamız biraz zaman aldı. Modern tulumbacıların, mani yerine kullandıkları sirenlerle olayın farkına vardık. Gündüzdü, uyanıktık. Gazetelerde yazan, pencereden yangını seyredenler kervanına giriş sebebimiz; aslında diğerleri gibi dumanla dolan evde, dumansız kalan balkona çıkışımızdı.

 Her şey; yatak keyfimizin sonlarına doğru, dışarıdan gelen gürültü ile başladı. Birileri kavga mı ediyor diye kapıyı ilk açışımda, henüz çok ta yoğun olmayan duman karşıladı beni kapıda. Karşı komşumuz kapıyı açmayın, zehirlenirsiniz diyordu. Az sonra asansörle aşağı inme çabası, ne cesaretli insanlar diye düşünmeme sebep oldu. Her an elektrik kesilebilir, duman içinde olan asansörde mahsur kalabilirlerdi zira…

 

 

İlk hatam, az miktarda da olsa gözlerimizi yaşartan duman dışarı çıksın diye, binanın son katındaki evimin mutfak penceresini açmak oldu. Dumanın istediği baca sistemi, kapının altından geçmek zorunda kalsa da, benim bu hatam sayesinde oluşuvermişti. Artık, evin içinde dolaşmak tehlikeli olmaya başlamıştı.

 

Hala olayın farkında değildim sanırım. Oğlumun göz yaşları aklımı başıma getirmişti. Ürkek ve yaşlı gözlerinin sebebini anlamaya çalışırken, yanmaktan korkan oğlumun yanmasından korkmasam da, dumandan boğulmasından korkmaya başlamıştım. 5 kat merdiveni inmek mümkün değildi. Elektrikler kesilmiş, asansör zaten kullanılamazdı. Eski bir bina olduğundan yangın merdiveni yoktu. Pencereden sokağa bakıyordum. Beynimin bir tarafı, itfaiye aracındaki merdivenin yukarı kadar çıkma ihtimalini düşünürken, diğer tarafı, çocukları o merdivene nasıl koyacağımı hesaplıyordu.

 

Yangın söndürüldükten birkaç dakika sonra, gözbebeğimiz itfaiye ekibimiz, oksijen tüpleri ile çatıdan havalandırma açmaya çalışıyordu. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, oksijen tüpleri ile…

 

*****

 

Özellikle deprem sonrası binalarda görebileceğiniz gibi, imar kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre 5 kat ve daha üzeri yapılarda, asansör ve yangın merdiveni zorunlu. Katta tek ve iki daire olan binalarda, genelde yangın merdiveni, iki dairenin orta noktasında yapılan balkona raptedilen çelik merdiven ile çözülür. Yangın merdivenine tüm dairelerden ulaşılması en kolay düzendir bu. Katta 2’den fazla olan dairelerde ise çözüm için birkaç şekil var. Ya bir koridor yardımıyla merdiven kovasından geçerek, yine dışarıda çözülüyor, ya da bina geometrisi ona göre dizayn edilip, uzun bir koridor ayırmadan, dışarıda çözülüyor. Nadir de olsa binalarda balkondan çıkılan iki ayrı yangın merdiveni düzenleniyor. Bu çözüm başarılı.

 

Bazı binalarda ise, merdiven kovası içinde, asansör boşluğu mantığıyla, ikinci bir betonarme veya çelik merdivenle çözülüyor. Yönetmelik buna müsaade etmese, belediye sanırım bunlara ruhsat veremez. Ancak, yaşadığımız yangından elde ettiğim sonuç şudur ki, merdiven kovasında çözülen yangın merdivenleri, yangın esnasında oluşacak dumanla dolacağından kullanılması pek mümkün görünmüyor. Kimsenin, özellikle de çocuklarımızın 5 kat boyunca nefesini tutamayacağını düşünürsek, yangın merdiveninin kapısı ne kadar özel olursa olsun, açılıp kapanma esnasında bile içeri girecek dumanın, yangın merdivenini işlevsiz bırakacağını söylemek mümkün. Hele bazılarının baca haline geleceğini düşünürsek… Geriye bir tek itfaiye aracının üstündeki merdiven kalıyor.

 

Buradan mimarlara ve müteahhitlere önerim, yangın merdiveninin yerini tasarlarken, duman yoğunluğunu göz önünde bulundurmaları. Çünkü yangından sonra sırada duman var… §

 

Bu yazıyı yazalı bir yılı aşkın bir süre geçmiş. Geçtiğimiz günlerde 5 katlı binalardan yangın merdiveni zorunluluğunun kalktığını tesadüf eseri öğrendim, şok oldum. Bana bu bilgiyi veren mimar arkadaş, uğraşılarının sonucu kalktığını da dile getirdi.

 

Mimar arkadaşlarımız uzun uğraşlar sonunda, yangın merdivenini kaldırmışlar. Bu sayede mimarlar ne kazanacak. O uğraşıların meyveleri neler…

 

1-      Bir de yangın merdivenine yer aramayacaklar. Katta 2 den fazla daire olduğunda büyük bir çile bu zira.

2-      Katta 2 den fazla daireli binalarda, İçerde çözerlerse yer kaybediyor dışarda çözerlerse ki doğrusu yazara göre bu, müteahhitin maliyeti artıyordu, artık artmayacak mimar müteahhitler için iyi bir durum.

3-      Milli servet (!) cebimizde kalacak.

4-      Arsa sahiplerinin aldığı daire metrekaresi en fazla 1 m2 en az yarım metrekare büyüyecek. (kilersiz ev kalmayacak)

5-      Yangın çıkarsa, kimse yanarak ölmeyecek, dumandan zehirlenip öyle yanacaklar.

 

Sevelim sevilelim, (bu) dünya kimseye kalmaz

 

Haftanın anketi

Bu yazının ne sonuçları olabilir

A)    Mimarlar yazara kızar

B)    Müteahhitler yazara kızar

C)    Kararı alanlar yazara kızar

D)    İyi ya, doğalgaz da yok bu sene…

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • ateş düştüğü yeri yakar  (16.12.2015 04:35:15)

    ancak başınıza gelince tecrübe edince mi öğreniyorsunuz boluyu bu hale getiren mimarlar ve inşaat mühendisleridir o cici taksi kavşağı ne zaman yapıldı onun yapıldığı zaman boludaki belediye başkanı inşaat mühendisiydi ne demiş İbrahim çallı bu kadar cehalet ancak yüksek tahsille mümkün olur

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: