• resmi ilanlar
M. Cengiz Poyraz [email protected]

KARANIN YENİDEN KEŞFİ

01.01.2013 00:44:13

 

 

    Kara sözcüğünün günümüzde siyahla eş anlamlı olarak kullanılmasının bilim, sanat, tarih, coğrafya gibi ilmi konularda yanlış yorumlamalara sebep olduğunu görerek, bu konudaki tespitlerimi yazmamın faydalı olacağını düşündüm.

 

    Pek çok kelime var ki, zaman içinde gerçek anlamlarını yitirmiş, ya da  lehçelerin varyantlarında yıprana, yıprana orijinal halini kaybederek yeni bir kelime haline dönüşmüştür.

  

     Eskibağ -  Eskiba – Esküba – Eskübü – Üskübü Örneğinde olduğu gibi.

 

     İlk Türk boyları Anadolu’ya geldikleri zaman, kara kelimesini büyük, ulu kelimeleriyle eş anlamlı olarak kullanılıyorlardı.

 

    Türk boyları Orta Asya steplerinden batıya doğru göçerlerken,  karşılarına çıkan ve onlara uçsuz bucaksız gibi görünen büyük denize Karadeniz dediler.

 

    Anadolu’da yerleştikleri yerlerdeki büyük akarsuların birçoğuna Karasu ya da Karacasu adını koydular.

 

    Bazı büyük aşiretlerin isimlerinde de kara kelimesi kullanılmıştır. Kara keçeli, Kara koyunlu, Kara isalı, Karaman oğulları, v.s. gibi. Yine büyüklük payesi verdikleri kişilere de Kara Bey, Karaca Bey, Kara Koca, Karaca oğlan, Kara Musa, Kara Mürsel demişlerdir. Bu örnekler çoğaltılabilir.

   

    Büyük bağ ve bahçelere Kara bağ ve ya Karabük, ele geçirilmesi zor ve ihtişamlı kalelere Kara hisar ya da Karaca hisar, büyük mağaralara Kara in, kuvvetli rüzgârlara Kara yel, büyük köylere Kara köy, büyük meralara Kara çayır, baş edemedikleri şer güçlere Kara bela, zorlu geçen kış mevsimlerine de Kara kış demişler.  Bu isim ve tanımlamalar günümüzde de kullanılmaktadır.

 

    Anadolu’da yaşayan Hıristiyan ahalinin Başrahiplerine Kara keşiş, Yüksek dağlara kara dağ ya da karaca dağ denildiğini de duymuşsunuzdur.

 

     Derdine duçar olanı perişan eden, sevgiliden gayrisini gözden gönülden silen, deva bulmaz aşklara kara sevda denildiğini bilmeyen varmıdır?

 

      İnsanoğluna sonu yokmuş gibi gelen büyük toprak parçasına kara dendiği gibi, Karakoldan karabasana, karasabandan Karaburun, karadurmandan kara doğana pek çok konuda kara büyük anlamında kullanılmıştır.

 

     Tabii günümüze doğru yaklaştıkça karanın siyah, acı, kötü, kirli anlamında kullanıldığı, kara gün, kara haber, kara talih, kara ses, kara vicdanlı v.s olarak da karşımıza çıktığını belirtmek lazım.

 

    Şimdi bu son örneklerde belirttiklerimi ayrı tutarak yazımın başında da belirttiğim gibi bilim, sanat, tarih ve coğrafya ile ilgili bildiğiniz kara ile ilgili her şeyi yeniden gözden geçirin. Eminim çok değişik sonuçlara varacak ve pek çok şeyi yeniden keşfedeceksiniz.

 

   Gam ve telaş sizlerden uzak olsun efendim.

   Huzur bulun, hayırla kalın.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: