• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

AZ SÖYLEMEK ÇOK SÖYLEMEKTEN YEĞDİR

04.02.2011 19:46:25

Sayın Okurlar;

Siyaset sahnesinde yapılan bazı güzel konuşmaları bir yana bırakırsak, çoğu kez, beşeri münasebetlerimiz de veya müşavere meclislerinde yapılan konuşmalar, bazen insanları sıkıntıya götürüyor. Buna halk arasında ( gına) geldik deniliyor. Çok söz, boş sözdür, boş sözler de moloz gibidir. Aza kanaat etmeyen, zaten hayatında çoğu bulamamıştır. Az el iştedir, çok el aştadır.

Sayın Okurlar;

Siyaset dünyasında, iktidarı, muhalefeti, bazen o kadar kendisinden geçerek, laf ediyorlar ki gerçekten hiç mi hiç yakışmıyor. Bunları televizyonlardan, medyadan izliyoruz. (Böyle gelmiş, böyle gider felsefesi, başımıza az mı sıkıntılar açtı?) Yanlış yanlıştır, doğru doğrudur. Bunun ortası olur mu? İyi ile konuşan, az da özü anlatanlar, çuvallarına onu doldurmuşlardır. İyi söz gibi, iyi pirinç tarlası da çok su götürür. Kafa, akıl, mantık, müdrike yoksa, böyle bir düşüncede, göz dahi işe yaramıyor. Bu konuda az laf edilmemiş ki. Teşbihler biter mi? KAFA BÜYÜK, İÇİ BOŞ. PEKİ, NE OLACAK? ATALAR NE GÜZEL SÖYLEMİŞ. HAL BÖYLE İSE, AL ÇİFTE KOŞ. Kâfirin önünde Kur’an yaraşmaz. Ahmet Paşa bir beytinde böyle diyor.

Cemal’in mushafın açma rakibe

Önünde kâfirin, Kur’an yakışmaz

 

Sayın Okurlar;

Çok ağız bir olunca, bir ağız hiç olur. Bunun içindir ki, çok arpa atı çatlatır. Çok söz bağ sahibini batırır, kendisini de yanıltır. GINÂ ERBABI MÜFLİSLERDEN OLUR.

Divan edebiyatımızın büyük hiciv şairi Nef’i diliyle uğramadı mı Hakkın belasına?

Kelamın fıdda ise sükûtun olsun zeheb

Kemal, ehli kemalâtı sükut ile buldu hep

 

İşin bir başka gülünç yanı da (bilmediğini bilmeyen dilbazların da ayrı bir şarlatanlığı var) Nasıl mı? ASLI YOK, ASTARI YOK, MASTARI YOK, YANİ TAM BİR GEVEZELİK ÖRNEĞİ. YANİ TAM BİR DİLBAZLIK. DEDİK YA, CENAB-I HAK, HERKESİ BİLMEDİĞİNİ BİLMEYENLERDEN KORUSUN. Bilgi, görgü, tahsil, terbiye az olabilir. Bu bir tecelli, kader meselesidir. İmkânlar bir noktada buna el vermemiştir. Ama, kendini bilmek, söylediğini işitmek en önemli konudur. Sular başından kesilir, sular bendinden bağlanır. Kuru gayret, adamı bitli eder. Kuru sözler de insanlara daha çok çarık eskitir. Boş söz, (dili) boş kaşık (ağzı) yırtar. Bundan böyle boş masaya dua olmaz, kuru torba ile at tutulmaz. Her şey aslı ile kaimdir. Ekilen nohut, biçilen nohut, ne çabuk kabuk leblebi oldun diyor atalarımız. İYİ İNSANA, İYİ SÖZE CAN KURBAN.

Sürünüp halk arasında, sefil olma sakın

Kendi miktarını bil, hor-u zelil olma sakın (HAVAYİ)

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: