• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

ELLİ SENEDİR SİYASİLERDEN AZ MI VAATLER DİNLEDİK

22.04.2015 00:00:01

Sayın Okurlar;

Yaşımız icabı, yarım asırdır, siyasi ağızlardan pek çok vaatler dinledik. Uzun lafın kısasını hemen söyleyelim. (Bırakalım da her şeyi, yapacaklarımızı dile getirelim.) Şimdi, gelelim bu konudaki genel düşüncelerimize.

 

Sayın Okurlar

Çok söyleyen, çoğu zaman boş söyler, boş söyleyen de bir müddet sonra gözden düşer. Bu nedenle, her bilinen söylenmez, her söylenenin de daha evvel düşünülmesi gerekir.

Pişmişin halinden hiç anlar mı ham?

Sözü kısa kesmek lazım vesselam.

Hz.Mevlana

 

Sayı Okurlar;

Dünyanın bütün ordularından daha etkili bir şey vardır ki o da zamanında söylenmiş bir sözdür. (Viktor Hugo) Her istediğini söyleyen, bir gün istemediğini işitir. Dünyamızda en büyük sanatkarlık, tavır ve beyanlarıyla sözleri akort edebilmektir. Söz vardır iş bitirir, söz vardır baş yitirir. Bu nedenle, çok sözler yalansız, çok mal da haramsız olmaz. Nitekim, bazı siyasilerin zaman ve mekan içerisinde öyle vaatlerini dinledik ki, bütçelerin kralını getirsen, onların yerine getirilmesine yine yetmez. Öyle ise, SÖZ BİLİNİR, AĞIZ DEVŞİRİLİR. NİTEKİM YERİNDE, KONUSUNDA, ZAMANINDA VE CİDDİYETLE SÖZ SÖYLEYENLER İLERİDE ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALMAMIŞLARDIR. Sözler gerçek, akılcı, isabetli, ikna edici ve şüphelere meydan bırakmıyorsa, sukünetle dinlenir ve kabul görür. KALDI Kİ KONUŞMAK BİR İHTİYAÇ OLABİLİR AMA SUSMAK, BAŞLI BAŞINA SANATTIR. ÖRNEĞİN; BEN ŞAHSEN SÖYLEMEDİĞİM ŞEYLERİN, HİÇBİRİSİNDEN ZARAR GÖRMEDİM. ÖTE YANDAN, BİLİRKEN SUSMAK, BİLMEZKEN SÖYLEMEK KADAR ÇİRKİNDİR. DURUM BÖYLE OLUNCA SÖZ SÖYLEME SANATINDA, İNCELİK, NEZAKET, SEVİYE, İNANDIRICILIK, ÜSLUP, HOŞGÖRÜ VE BİRBİRLERİNE SAYGI YOKSA, VE DE TEŞBİHTE HATA OLMAZSA EN AZINDAN HAYVANLAR GİBİ SUSMASINI BİLMEK DAHA FAZİLETLİ DEĞİL Mİ? Gürültücü, acı, şarlatan, şımarık, bundan böyle, göstermelik cilalı sözler, zaten haksızlığın bir nevi göstergesidir. Aynı zamanda, yalanın da işaretidir. Tek bir kelime dahi olsa, karşınızdakinin akıllı mı aptal mı olduğunu, arif insan hemen anlar. Güzel, dikkatli ve özenle seçilmiş sözler, düşüncelerin aydınlık sesi olurken, akıllı insanlarda da kalem, aklın dili olur. Yanlışta söz, yanlışta kalem, insanlara, bağışlamaksa, Yüce Allah'a aittir. Netice itibariyle, sözün bir anlamı, bir manası, bir güzelliği ve gerçeği varsa zaten gök kubbede çınlar. Aksi hal olursa, rezil rüsva olur gider. Netice itibariyle sözümüzü şu güzel halk deyimiyle tamamlayalım. DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM, BAŞIMA NE GELDİYSE SENDEN BİLEYİM. DOĞRU, ÖZLÜ, ANLAMLI, GERÇEK SÖZE GELİNCE O ZATEN HER ZAMAN YERİNİ BULUR. AYNI ZAMANDA BİLENLERİN DE BAŞ TACI OLUR.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: