• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

MÜZİĞİN ZIRVALARI

07.09.2011 00:28:26

Sayın Okurlar;

         Müzik, düzenli seslerin, başka gönüllere ve ruhlara aksetmesi sanatıdır. İşte bunun içindir ki müzik ruha hitap eder, gönülleri güzelleştirir, ayrıca kişiye bir letafet verir. Pek tabii müzik evrenseldir. Her milletin, kendine göre asırlarca, yıllarca çıkagelmiş bir müzik dünyası vardır. İskoçyalı, Gaydasını, çalarken, Türkler kavalını, tulumunu üfler, İspanyol Gitarını çalarken Azeriler, Tarın tellerinden kendi milli musikisini yaşarlar. Biz şimdi gelelim ana konumuza.    

 

Sayın okurlar;

Ülkemizde, azda olsa, aslı kökü belli, yaşantısı belli bazıları, her ne kadar müzik eğitimini ve öğretimini tamamlasalar da bazen akıl almayacak bir şekilde Türk müziğine karşı saygı duymayı bırakın, ellerinden gelse, kendi öz musikisini neredeyse silip atacak. Düşünüyorum da; AKLI BAŞINDA, GÖRÜŞLERİ MUNTAZAM, MÜZİK DÜNYASINI BİLEN VE MÜZİKALİTENİNDE İÇİNDE OLAN KİMSELER, BÖYLE ŞARTLI BİR DÜŞÜNCENİN İÇERİSİNDE OLMAMASI GEREKİR. YANİ BİR MÜZİĞİ SEVERSİN VEYA SEVMEZSİN, ANCAK KENDİ MÜZİĞİNİ KÜÇÜMSEYEMEZSİN.

 

O zaman böyle düşüncenin sahiplerine (senin bu ülkede ne işin var derler ). Bu haklı bir soru olmaz mı? Böyle, birden ortaya fırlayan ne oldum delisi bazıları, yabancı müziklere büyük özen gösterirken, gel gelelim hiç utanmadan ve sıkılmadan bağlamaya eşkıya çalgısı, Türk musikisinin, engin ve zengin sesine, sazına da piyasa diyor. SEVSİNLER SENİ!! Burada bütün mesele, yabancılara karşı hayranlık duyan, bu özenti bozmalarının bir yerde uluslar sosyetesinde görünmenin şekilciliği yatıyor. Kaldı ki Türk musikisi, bugün dahi dünya müziğinin rengini değiştirebilecek yüksek bir asalete ve karaktere sahiptir. Bırakalım her şeyi bir tarafa, batının 12 sesine karşılık Türk musikisinde sol anahtarına göre 29 ses vardır. Böyle, aklı ihtirası bir karış havada olanların zaten yaptıkları faaliyetler de kendi yaşantılarına çok uygun düşüyor. Teşbihte hata olmaz derler. Örneğin, bir batılı, çalgısının göbeğine Kaz pisliğini moda diye sürse, bu müzik özentisi bozmalarda, ülkemizde bunu, sanki hemen uygulayacaklar. Ancak, gerçek batılı bir müzisyenin, müzik eğitimcisinin, ben şahsen bir defa dahi olsun, Türk Musikisini kötülediklerini görmedim. Bunlar, kendi musikisine önem verdikleri kadar da dünya müziğine de saygı duymasını biliyorlar. Dolayısıyla, adı var, kendi yok, bazı müzik müsveddeleri, zaten şekilden, şovmenlikten, basitlikten, işportacılıktan satıcılıktan öteye gidemiyor ki. Bugün, dünya teknolojisine meydan okuyan Japonya, hala kendi harfini kullanır, ülkesine saygı duyar ve ona özenle sarılır.

 

Sayın okurlar;

 Klasik Türk müziği, İleri Türk müziği, Tasavvuf Musikisi, İlahiler ve Mehteran ve de Türk Halk müziği ekipleriyle, ülkemiz, dünya müziğinde bir kanaviçedir. Yabancılar, bu musikiye büyük bir özen gösterirken, kendi musikisine saygı duymayan bu müzik müsvettelerinin, HERHALDE KAFALARIN DA BİR ARIZA OLMASI GEREKİR. Biz demiyoruz ki illa bu müziği veya şu müziği sev. Ama Türk milletinin bir vatandaşı olarak sevmenden vazgeçtik tenkitte yapma, yapacağın her iş devletine örfüne âdetine sanatına musikine uygun düşen tarz da yap ve öyle düşün. Özentiyi bırak, asalete bak. Bunları da yapamıyorsan dön bir defa da kendine bak.                     

                                                                                                                                                                               

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: