• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

SÖYLEDİKLERİMİZİ SAKLAYAMAYIZ

12.02.2014 00:47:44

 

  Sayın Okurlar,

Söz adamın mihengidir. Ancak, söyleyenden ziyade dinleyenin de arif olması gerekir.  Kısaca ( Dinleyen kimdir ve ne kabiliyettedir.) Bunun içindir ki, Arif insanlar, bir konuyu anlamadan, kolay kolay söz etmezler. Akl-ı selimi, ilmi irfanı mükemmel kimseler, söyleyenden ziyade dinleyenden yana olmuşlardır.  Söz güherdir ve söz dokuz boğumdur derler. Bunun içindir ki söz, mantık ve müdrikeden geçerken, düşünülerek, boğa boğa söylenir. Söz ustalarının yanında söz söylemek, evvela adaba ve edebe uygun değildir. Sükût etmeye gelince, bunda hem sessizliğin ışığı, hem de konuşmanın faydası gizlidir.

İvme ey dil, sabr kıl, ivmek melalet gösterir,

Görelim, ayineyi devran, ne sûret gösterir.

                                                       Şair Aşki

  Sayın Okurlar;

Merhum M. Mahmut Paşa bu meyanda şunu söylüyor:

Vahdet kelamı şafi değil mi,

İnsana bir söz kâfi değil mi

Kötü sözün sahibi bilinmelidir ki evvela kendi ikbalini yaralamıştır. SÖZÜ, SOHBETİ ,VELHASIL KELAMI, YALAN VE YANLIŞ OLAN, VEBADAN DAHA TEHLİKELİ OLMUŞTUR.

  Sayın Okurlar;

Alet gerekir itmeye tahsil-i kemalât,

Tahsil-i kemalât, kem alâtla olmaz.

Yani, kötü aletle, edavatla, yalan yanlış ve asılsız laflarla, bir yere varılmıyor. HER SÖZLE KAZANLARDA PİLAV PİŞSEYDİ, DENİZ KADAR YAĞ GETİRENİN HADDİ HESABI OLMAZDI. Buradan hareketle diyoruz ki (Söylediklerimizi saklayamayız ama söylemediklerimizi, yeri, zamanı gelirse söyler, icab ediyorsa, saklamaya devam ederiz.) VAKTİNDE VERİLEN ARPA EKMEĞİ, VAKİTSİZ VERİLEN KEBAPTAN DAHA HOŞTUR. BİR SÖZÜN MANASI VARSA,  SEN, İNANSAN DA İNANMASAN DA O ZATEN GÖK KUBBEDE ÇINLAR. MANASI YOKSA REZİL RÜSVA OLUR GİDER.

Sayın Okurlar;

Lafın cambazları, simsarları, sansarları, çakalları, her nasıl oluyorsa Beyazıt’ın seccadesine kurulurlar,  Şakik-i Belhi’nin mimberinde konuşurlar.  Kaldı ki çok söz boş sözdür, boş söz de molozdur, bir nevi eşek yükü gibidir.

  Sayın Okurlar;

Hiç uzağa yakına gitmeyelim. Sözün beş büyük özelliği vardır:

 ÖĞRETİCİ, AÇIK, TATLI, ZEVKLİ, İNANDIRICI velhasıl, güzellikler diyarında bulunması lazımdır çünkü güzel söz, başkalarının gönlünü hoş etmektir. Bu nedenle (Yöneticilere sertlik, bilginlere mal sevdası, zenginlere cimrilik, söz ustalarına da hafif söz yakışmaz.)  Ağzına geldiği gibi laf eden kimsenin, bütün edep ve terbiyesi doğruluk yolundan çıkmıştır. Nitekim aşağılık her sözün sahibi kerem sahiplerinin kusurlarıyla, baştan aşağı dil kesilmişlerdir. HALBU Kİ , KEREM SAHİPLERİ ONLARIN AYIPLARINI AĞIZLARINA BULAŞTIRMAYA TENEZZÜL DAHİ ETMEMİŞLERDİR. Netice itibariyle maymun da piyano çalıyor, papağan da konuşuyor, hindi de düşünüyor ama bunların hepsi ezber ve de bunların hepsi de hayvan. İşte insanın muazzez aklı burada kendisini gösteriyor. Pek tabi bu aziz aklı kullanabilenler için.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: