• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

SUN-Î-SÜNNÎ

28.05.2014 00:00:02

Sayın Okurlar,

SUN-Î KELİMESİNİN BİRİNCİ ANLAMI, YARATILIŞTAN OLMAYAN, İKİNCİ EŞ DEĞER ANLAMI İSE UYDURMA, YAPMA ANLAMINDADIR. SÜNNÎ KELİMESİ İSE SÜNNETEN (YANİ EHL-İ SÜNNETTEN OLAN ANLAMINDADIR.)

Sayın Okurlar,

Toplum hayatında, insanlar, çeşitli beyanlarda bulunurken (anlam, kapsam, mana) gibi özellik arzeden sözcüklerde Sun-î ve Sünnî kelimelerini zaman zaman yanlış telaffuz ediyorlar. Yukarıda izah ettiğimiz gibi bu iki kelime, yazılış ve okunuş itibariyle her ne kadar birbirine yakınsa da anlamları çok farklıdır. Bildiğimiz odur ki bir kimse, bilerek konuşursa hata payı azalacaktır, bilemeden konuşursa, hata payı çoğalacaktır. Benim düşüncelerim, insanları eleştiri değil, bir ortak noktada birleşmek içindir. ÖRNEĞİN, BİLMEDİĞİNİ BİLMEYEN BİR SAKAT DÜŞÜNCE, GAFLET UYKUSUNDA OLDUĞU İÇİN (BİLHASSA) KELİMESİNE PIRASA DİYECEK, YETMİYORMIŞ GİBİ, ALEVLE IŞIĞI DA BİRBİRİNE KARIŞTIRACAKTIR. BU DA BÖYLE DÜŞÜNCELER İÇİN, GAYET NORMALDİR. Ancak böyle bir hatayı, okumuş yani tahsilli dediğimiz bir kişi yaparsa ne olacak? Ana konumuz da sorun da zaten burada.

Sayın Okurlar,

Hiç kimseye akıl hocalığı yapma gibi bir niyetimiz yok. Ben, okurlarımla düşüncelerimi paylaşıyorum hepsi o kadar. Netice itibariyle bilemiyorsak okuyacağız, soracağız, öğreneceğiz. (Sade, temiz, doğru dili ve ağzı) ÖRNEĞİN; SUYU, DAHA TAŞIMADAN, PINAR BAŞINDAN BAĞLAYIP KAPATMAK GİBİ YAPMALI, DOLAYISIYLA ÇOĞALTIP DA IRMAK HALİNE GETİRİLMESİNE MEYDAN VERİLMEMELİDİR. BÖYLE YAPMAZSAK, BU AĞIZ, BU DİL, YANLIŞ KELİMELERİN DİYARINDA O KİŞİ SAHİBİNİ, REZİL RÜSVA EDER. Bir insanın konuşma sanatında, kelimeler dünyasında, KEMAL-Î yoksa, susması daha faziletli olur. Hani ne demişler (Konuşmasını bilmiyorsak, en azından hayvanlar gibi susmasını öğreneceğiz.) Nitekim, cevizi hafifliği insanoğlunu da dili mahvetmiştir. Bundan böyle, şekerin kıymeti, kamışından değildir. O, kendi hassasiyetinin icabıdır. BU BAKIMDAN, İNSANLAR KIYAFETLERİNE GÖRE KARŞILANIR, FİKİRLERİNE GÖRE YOLCU EDİLİRLER.

Sayın Okurlar,

ŞU İKİ KELİMEYİ DİKKATLİ İNCEYELİM. DALÂLET: ANLAMI, (AZMA, DOĞRU YOLDAN ÇIKMA). DELÂLET: BU KELİMENİN ANLAMI İSE YOL GÖSTERME, KILAVUZLUK, DELİL VE ALÂMET OLMA. BİR BAŞKA ANLAM DA İZ İŞARET DEMEKTİR. ARADAKİ FARKA DİKKAT EDERSENİZ, BİR KÜÇÜK İŞARETLE KELİME NASIL TEZAT TEŞKİL EDİYOR.

Sayın okurlar,

Biz eğitimciyiz, akademisyeniz, evvel emirde de her şeyden önce öğretmeniz. Bizim de bilmediklerimiz olur. İşte; Okumak, öğrenmek, yaşamak, bilmek, bunları faydalı verimli bir yolda kullanmak bunun için fazilettir.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: